Amaç: Bu çalışmada, gebelikleri süresince yeşil çay ekstraktıyla beslenen sıçanların ve yavrularının karaciğer dokularında sSitokeratin-18 (SK-18) düzey ve ekspresyonunu değerlendirmek amaçlanmıştır.
Yöntem: On sekiz adet Wistar albino gebe sıçan, iki gruba ayrıldı: kontrol grubu ve (oral gavaj ile 50 mg/kg yeşil çay ekstraktı verilenuygulanan) yeşil çay grubu. Yirmi bir günlük gebelikten sonra, her iki gruptaki anne sıçanların ve doğdukları ilk gün yavruların karaciğer dokuları çıkarıldı. Bu doku örneklerinde SK-18 ekspresyonu ve düzeyi immünohistokimyasal olarak ve enzime bağlı immünosorbent analiz (ELISA) ile değerlendirildi.
Bulgular: İki grupta da maternal dokularda santral venlerin çevresindeki hepatositlerin hücre zarları yakınında kuvvetli SK-18 immünoreaksiyonu gözlendi. Kontrol grubu yenidoğan dokularında santral ven çevresindeki hepatositlerde zayıf SK-18 immünoreaksiyonu gözlenirken, yeşil çay grubunda hepatositlerin hücre zarı yakınında oldukça kuvvetli SK-18 immünoreaksiyonu gözlendi. Biyokimyasal incelemede de, maternal SK-18 düzeyleri her iki grupta da yüksek olup birbirinden istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermezken, neonatal SK-18 düzeyleri kontrol grubuna kıyasla yeşil çay grubunda anlamlı biçimde daha yüksekti.
Sonuç: İmmünohistokimya ve ELISA sonuçlarımız gebelik süresince maternal yeşil çay tüketiminin yenidoğan karaciğerinde hücre hasarına neden olabileceğini düşündürmektedir.
Aim: In this study, we aimed to evaluate the cCytokeratin-18 (CK-18) levels and expression in liver tissues of rats that were fed with green tea extract during pregnancy and their pups.
Methods: Eighteen pregnant Wistar albino rats were divided into two groups: the control group and the green tea group (orally gavaged with 50 mg/kg of green tea extract). After 21- days of gestation, liver tissues were removed from the mother rats and their pups on the first postnatal day in both groups. The CK-18 levels and expression in these tissue samples were evaluated immunohistochemically and by use of enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).
Results: Strong CK-18 immunoreaction was observed near the cell membranes of hepatocytes around the central veins in maternal liver tissues in both groups. While a weak CK-18 immunoreaction was observed in hepatocytes around the central veins in the control group neonatal tissues, a strong CK-18 immunoreaction was observed near the cell membranes of hepatocytes in the green tea group. Biochemically also, while maternal CK-18 levels were high in both groups with no statistically significant difference, neonatal CK-18 levels were significantly higher in the green tea group than in the control group.
Conclusion: Our immunohistochemical and ELISA results suggest that maternal consumption of green tea during pregnancy may lead to cell injury in the neonatal liver.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | ORIGINAL ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | September 27, 2021 |
Acceptance Date | April 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 26 Issue: 3 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.