BibTex RIS Cite

Knowledge and attitudes of women about Cesarean section living in Bonab, Iran

Year 2016, Volume: 55 Issue: 2, 71 - 77, 01.06.2016
https://doi.org/10.19161/etd.344185

Abstract

Aim: Studies conducted in large cities of Iran showed a tendency to prefer Cesarean section (CS) among women. On the other hand, there is a lack of studies investigating the thoughts of women about CS in small cities. The aim of this study was to investigate the knowledge and attitudes of women living in a small city in the Northwest of Iran regarding CS. Materials and Methods: This descriptive study was carried out in four health centers in Bonab, a city in the Northwest of Iran. There were 189 women participating in this study. A questionnaire on their background, knowledge, attitudes and the reason for the selection of CS was used for data collection. Data analysis was performed using SPSS version 17 software (version 17). Results: The results of this study showed that fear of pain, prevention of genital tears and fear of vaginal exams are the most important reasons for selecting CS. This study also showed that participants had a limited knowledge and positive attitude regarding CS. Conclusion: Positive attitude of women in combination with their limited knowledge about CS, show the need for educating women on the complications of CS.

İran Bonab'da yaşayan kadınların sezaryen konusundaki görüş ve eğilimleri

Year 2016, Volume: 55 Issue: 2, 71 - 77, 01.06.2016
https://doi.org/10.19161/etd.344185

Abstract

Amaç: İran'ın büyük şehirlerinde yapılan araştırmalarda kadınların sezeryan ile doğumlara eğilimin arttığını göstermektedir. Ancak, küçük şehirlerde kadınların sezaryen konusunda araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İran'ın Kuzey Batısındaki küçük bir şehirde, kadınların sezaryen hakkında görüşlerini ve eğilimlerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, İran'ın Kuzey Batısındaki Bonab şehrindeki 4 sağlık ocağında yapıldı. Toplam 189 kadının görüş ve eğilimleri araştırıldı. Bu amaçla, bir soru kitapçığı hazırlandı ve kadınların sezaryen ile doğumu tercih etmeleri konusundaki görüşleri alındı. İstatistik veriler SPSS programı (versiyon 17) ile değerlendirildi. Bulgular: Kadınların sezaryen ile doğum yöntemini seçmedeki en önemli nedenler; “doğum ağrısı korkusu”, “genital yırtıkların önlenmesi” ve “vajinal muayene korkusu” olarak tespit edildi. Ayrıca kadınların bilgi kısıtlılığı ve sezaryene eğilimleri olduğu görüldü. Sonuç: Kadınların sezaryene eğilimleri olduğu görülmektedir. Bilgi kısıtlığından dolayı bu konuda sezaryenin yan etkileri hakkında kadınlar daha fazla bilgilendirmek gerekmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA48RR49UD
Journal Section Research Articles
Authors

Minoo Ranjbar

Azad Rahmani

Mojgan Mirgafourvand

Mahin Yazdani Zonouz

Publication Date June 1, 2016
Submission Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016Volume: 55 Issue: 2

Cite

Vancouver Ranjbar M, Rahmani A, Mirgafourvand M, Zonouz MY. İran Bonab’da yaşayan kadınların sezaryen konusundaki görüş ve eğilimleri. EJM. 2016;55(2):71-7.