BibTex RIS Cite

Multidisciplinary approach for complicated Fournier gangrene

Year 2016, Volume: 55 Issue: 2, 89 - 91, 01.06.2016
https://doi.org/10.19161/etd.344190

Abstract

Fournier gangrene is an infectious disease originates from perineal and gluteal region spreading throughout the fascia. Life threatining results can be seen due to insufficient debridation or delay in treatment. A 23-year-old male patient admitted to hospital with an effusive lesion around gluteal and scrotal area which has a bad smelling. There was a color change at the left leg. He was in septic shock status. General condition of patient didn't change after debridation of gluteal and scrotal region. Consideration of the lesion as Fournier gangrene, wide debridation from scrotum to toe secondary was performed and improvement was observed. Afterwards reconstructive approach was applied. Debridement of all lesions even if they are apart from Fournier gangrene area is essential and these patients should be treated with multidisciplinary approach including general surgery, anesthesiology and reanimation, urology, gynecology, plastic and reconstructive surgery specialists.

Komplike Fournier gangreninde multidisipliner yaklaşım

Year 2016, Volume: 55 Issue: 2, 89 - 91, 01.06.2016
https://doi.org/10.19161/etd.344190

Abstract

Fournier gangreni perineal ve genital bölgelerden başlayarak fasya boyunca yayılan enfeksiyöz bir hastalıktır. Tedavide gecikme ve yetersiz debridmanlar hastalığın ölümcül seyretmesine sebep olabilir. 23 yaşında erkek hasta, gluteal ve skrotal bölgeyi tutan kötü kokulu, akıntılı lezyon nedeniyle başvurdu. Sol bacağında renk değişikliği vardı. Hasta başvuru anında septik şokta idi. Gluteal ve skrotal bölgeyi içeren debridman sonrası hastanın genel durumu düzelmedi. Bacaktaki lezyonun Fournier gangrenine bağlı olduğu düşünülmesinin ardından, skrotumdan ayakucuna kadar yapılan çok geniş bir debridman sonrası iyileşme gözlendi. Daha sonra rekonstrüktif girişim uygulandı. Fournier gangreninde ana lezyondan uzakta bile olsa tüm lezyonların debridmanı ve bu hastaların, anesteziyoloji ve reanimasyon, üroloji, kadın hastalıkları, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanları ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla tedavisi gerekir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA97EA65SE
Journal Section Case Reports
Authors

Burhan Mayir

Asım Uslu

Yeliz Akpınar Mayir

Tuğrul Çakır

Arif Aslaner

Uğur Doğan

Umut Rıza Gündüz

Senem Akpınar

Publication Date June 1, 2016
Submission Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016Volume: 55 Issue: 2

Cite

Vancouver Mayir B, Uslu A, Mayir YA, Çakır T, Aslaner A, Doğan U, Gündüz UR, Akpınar S. Komplike Fournier gangreninde multidisipliner yaklaşım. EJM. 2016;55(2):89-91.