Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Flavonoid Olan Gossypin'in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması

Yıl 2023, Cilt 50, Sayı 3, 418 - 428, 15.09.2023
https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714

Öz

Amaç: Planlanan çalışmamızda Hibiscus vitofolius isimli bitkinin majör komponentlerinden biri olan gossypin isimli etken maddenin mikroorganizmalar ve onların virülans özellikleri (biyofilm oluşturma, adezyon ve invazyon yeteneği gibi) üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntemler: Çalışmamızda, gossypin isimli maddenin 5 farklı türdeki mikroorganizmalar (2 gram pozitif bakteri, 2 gram negatif bakteri ve 1 maya) üzerine olan antibakteriyel ve antifungal etkinlikleri bir mikrodilüsyon yöntemi olan Sıvı Mikrodilüsyon Yöntemi (SMD) ile tespit edilmiştir. Ardından, biyofilm oluşumu; kristal viyole ve MTT testleri uygulanmıştır. Gossypin’in antibiyofilm aktivitesi mikroplaka yöntemi ile tespit edilip, MTT deneyleri ile doğrulanmıştır. Son olarak ise, gossypin’in antiinvazif etkinliğini ölçmek amacıyla Adherent-Invasive Escherichia coli bakterisi ile Caco-2 insan kolon hücreleri enfekte edilerek, AEIC suşunun invazyonu indüklenmiş ve etken maddenin invazyon üzerine olan inhibe edici etkisi araştırılmıştır.
Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, gossypin’in doza bağlı olarak antibakteriyel, antifungal ve antibiyofilm etkinliği olduğu saptanmıştır (MİK değerleri 40-80 μg/ml arasındadır). Buna ilave olarak, gossypin dozuna bağlı olarak bakterilerin Caco-2 hücrelerine olan adezyon ve invazyon süreçleri üzerine etkili olduğu saptanmıştır. 160 μg/ml gossypin uygulaması bakteri adezyonunu %67 oranına kadar ve bakteri invazyonunu %38 oranına kadar düşürmektedir. Yapılan in-vitro çalışmalar sonucunda gossypin’in IC50 dozunun 28,20 μg/ml olduğu tespit edilmiştir.
Tartışma: Elde edilen veriler, gossypin'in birden fazla antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve bu etkilerin mekanizmalarının saptanması için gelecekte detaylı moleküler çalışmaların yapılması gerektiğini gösterdi.

Kaynakça

  • 1. Manach C, Scalbert A, Morand C, et al. Polyphenols:food sources and bioavailability. Am J Clin Nutr.2004;79(5):727-47.
  • 2.Yang CS, Landau JM, Huang MT, et al. Inhibition ofcarcinogenesis by dietary polyphenolic compounds.Annu Rev Nutr. 2001;21:381-406.
  • 3.Vuillemin A, Nguyen T, Pivot X, et al. Molecularlytargeted agents: their promise as cancerchemopreventive interventions. Eur J Cancer. 200541(13):2003-15.
  • 4.Kokoska L, Kloucek P, Leuner O, Novy P. Plant-Derived Products as Antibacterial and AntifungalAgents in Human Health Care. Curr Med Chem.2019;26(29):5501-41.
  • 5.Patel D, Shukla S, Gupta S. Apigenin and cancerchemoprevention: progress, potential and promise(review). Int J Oncol. 2007;30(1):233-45.
  • 6.Kunnumakkara AB, Nair AS, Ahn KS, et al.Gossypin, a pentahydroxy glucosyl flavone, inhibitsthe transforming growth factor beta-activatedkinase-1-mediated NF-kappaB activation pathway,leading to potentiation of apoptosis, suppression ofinvasion, and abrogation of osteoclastogenesis.Blood. 2007;109(12):5112-1.
  • 7.Wang L, Wang X, Chen H, et al. Gossypin inhibitsgastric cancer growth by direct targeting of AURKAand RSK2. Phytother Res. 2019;33(3):640-50.
  • 8.Cinar I, Sirin B, Aydin P, et al. Ameliorative effectof gossypin against acute lung injury inexperimental sepsis model of rats. Life Science,2019;221:327-34.
  • 9.Gautam P, Flora SJ. Oral supplementation ofgossypin during lead exposure protects alteration inheme synthesis pathway and brain oxidative stressin rats. Nutrition. 2010;26(5):563-70.
  • 10.Ganapaty S, Chandrashekhar VM, Narsu ML.Evaluation of anti-allergic activity of gossypin andsuramin in mast cell-mediated allergy model. IndianJ Biochem Biophys. 2010;47(2):90-5.
  • 11.Babu BH, Jayram HN, Nair M., et al. Free radicalscavenging, antitumor and anticarcinogenic activityof gossypin. J Exp Clin Cancer Res. 2003;22(4):581-9.
  • 12.Viswanathan S, Thirugnanasambantham P,Ramaswamy S. A study on the role of cholinergic andgamma amino butyric acid systems in the anti-nociceptive effect of gossypin. Clin Exp PharmacolPhysiol. 1993;20(3):193-6.
  • 13.Chandrashekhar VM., Ganapaty S, Ramkishan A,et al. Neuroprotective activity of gossypin fromHibiscus vitifolius against global cerebral ischemiamodel in rats. Indian J Pharmacol. 2013;45(6):575-80.
  • 14.Mody D, Athamneh AIM, Seleem MN. Curcumin:A natural derivative with antibacterial activityagainst Clostridium difficile. J Glob AntimicrobResist. 2019;19:30259-60.
  • 15.Mosolygó T, Mouwakeh A, Hussein Ali M, et al.Bioactive Compounds of Nigella Sativa Essential Oilas Antibacterial Agents against ChlamydiaTrachomatis D. Microorganisms. 2019;19:7-9.
  • 16.Betts JW, Hornsey M, Higgins PG, et al. Restoringthe activity of the antibiotic aztreonam using thepolyphenol epigallocatechin gallate (EGCG) againstmultidrug-resistant clinical isolates ofPseudomonas aeruginosa. J Med Microbiol.2019;68(10):1552-9.
  • 17.Yadav MK, Mailar K, Nagarajappa Masagalli J, etal. Ruthenium Chloride-Induced Oxidative Cyclization of Trans-Resveratrol to (±)-ε-Viniferin and Antimicrobial and Antibiofilm Activity Against Streptococcus pneumoniae. Front Pharmacol. 2019; 10:890.
  • 18.İlhan S. Kurkuminin Kök Hücre Koruyucu veFarklılaştırıcı Etkisinde Hipoksi ile İndüklenenFaktör-1 Alfa’nın Rolü. Dicle Tıp Dergisi.2020;47(4):881-8.
  • 19.Kılıç A, Uyanıkoğlu H, İncebıyık A. Rat Overindeİskemi-Reperfüzyon Üzerine N-Asetil Sistein veResveratrol’ün Koruyucu Etkisi. Dicle Tıp Dergisi.2016;43(2):229-36.
  • 20.Kuzay D. Effects of Thymoquinone on OxidativeStress in the Testicular Tissue of Reserpinized Rats.Dicle Tıp Dergisi. 2019;46(4):831-7.
  • 21.Celik E. Apoptotic and Anti-inflammatory Effectsof Hypericum Perforatum Extract in Human BasalCell Carcinoma TE 354.T Cell Line. Dicle Tıp Dergisi.2021;48(1):92-8.
  • 22.Mada SR, Metukuri MR, Burugula L, et al.Antiinflammatory and antinociceptive activities ofgossypin and procumbentin-cyclooxygenase‐2(COX‐2) inhibition studies. Phytotherapy research.2008; 23(6):878-84.
  • 23.Tan Y, Leonhard M, Moser D, et al. Antibiofilmefficacy of curcumin in combination with 2-aminobenzimidazole against single- and mixed-pecies biofilms of Candida albicans andStaphylococcus aureus. Colloids Surf BBiointerfaces. 2019; 174: 28-34.
  • 24.Karameşe M, Dicle Y. The Antibacterial andAntibiofilm Activities of Resveratrol on Gram-positive and Gram-negative Bacteria . Kafkas Journalof Medical Sciences. 2022; 12(3): 201-6.
  • 25.Aygun H, Karamese M, Ozic C, et al. The effects ofmucosal media on some pathogenic traits of Crohn'sdisease-associated Escherichia coli LF82. FutureMicrobiology. 2018;13:141-9.
  • 26.Darfeuille-Michaud A, Boudeau J, Bulois P, et al.High prevalence of adherent-invasive Escherichiacoli ass,ociated with ileal mucosa in Crohn's disease.Gastroenterology. 2004; 127(2):412-21.
  • 27.Katary M, Salahuddin A. Ameliorative effect ofgossypin against gentamicin-inducednephrotoxicity in rats. Life Science. 2017;176:75–81.
  • 28.Chandrashekhar VM, Ganapaty S, Ramkishan A,Narsu ML. Neuroprotective activity of gossypin fromHibiscus vitifolius against global cerebral ischemiamodel in rats. Indian J Pharmacol. 2013; 45(6): 575-80.
  • 29.Fernandez SP, Nguyen M, Yow TT, et al. TheFlavonoid Glycosides, Myricitrin, Gossypin andNaringin Exert Anxiolytic Action in Mice.Neurochem Res. 2009; 34: 1867–1875.
  • 30.Chamundeeswari D, Sukumar E, Amar K, et al.Cytotoxic and antibacterial activities of gossypin.Natural Product Sciences. 2007; 13: 300-3.
  • 31.Adamczak A, Ożarowski M, Karpiński TM.Antibacterial Activity of Some Flavonoids andOrganic Acids Widely Distributed in Plants. Journalof Clinical Medicine. 2019; 31; 9(1): 109.
  • 32.Patel K, Kumar V, Verna A, et al. Gossypin: Aphytochemical of multispectrum potential. Journalof Coastal Life Medicine. 2016;https://doi.org/10.12980/jclm.5.2017J6-227.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tıp Eğitimi
Bölüm Araştırma Yazıları
Yazarlar

Murat Karameşe

İrfan Çınar

Didem Özgür

Yalçın Dicle

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2023
Gönderilme Tarihi 5 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt 50, Sayı 3

Kaynak Göster

APA Karameşe, M., Çınar, İ., Özgür, D., Dicle, Y. (2023). Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Tıp Dergisi418-428. https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714
AMA Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y. Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. diclemedj. Published online 01 Eylül 2023:418-428. doi:10.5798/dicletip.1360714
Chicago Karameşe, Murat, İrfan Çınar, Didem Özgür, ve Yalçın Dicle. “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri Ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent Ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn Vitro Olarak Araştırılması”. Dicle Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2023), 418-28. https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714.
EndNote Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y (01 Eylül 2023) Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. Dicle Tıp Dergisi 418–428.
IEEE M. Karameşe, İ. Çınar, D. Özgür, ve Y. Dicle, “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması”, diclemedj, ss. 418–428, Eylül 2023, doi: 10.5798/dicletip.1360714.
ISNAD Karameşe, Murat vd. “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri Ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent Ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn Vitro Olarak Araştırılması”. Dicle Tıp Dergisi. Eylül 2023. 418-428. https://doi.org/10.5798/dicletip.1360714.
JAMA Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y. Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. diclemedj. 2023;:418–428.
MLA Karameşe, Murat vd. “Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri Ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent Ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn Vitro Olarak Araştırılması”. Dicle Tıp Dergisi, 2023, ss. 418-2, doi:10.5798/dicletip.1360714.
Vancouver Karameşe M, Çınar İ, Özgür D, Dicle Y. Bir Flavonoid Olan Gossypin’in, Standard Bakteri ve Maya Suşları Üzerindeki Antibakteriyel, Antifungal, Antibiyofilm, Antiadherent ve Antiinvazif Aktivitelerinin İn vitro Olarak Araştırılması. diclemedj. 2023:418-2.