Yıl 2000, Cilt 39 , Sayı 2, Sayfalar 85 - 87 2000-06-01

İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ
THE EFFECTS OF TAURINE ON THE PROTEIN SOLUBILİTY PROPERTIES OF IN VITRO GLUCOSE INDUCED CATARACTOUS RABBIT LENSES

Sibel KONYALIOĞLU [1]


Bu deneysel çalışmanın amacı, in vitro koşullarda oluşturulmuş glukoz katarakttı tavşan lenslerinde taurinin, lens protein çözünürlük özellikleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla tavşan lensleri korteks ve nükleus bölgelerine ayrılarak; kontrol, katarakt ve taurin çalışma grupları şeklinde incelenmeye alınmışlardır. Lens örnekleri farklı ortamlardaki inkübasyonlan takiben korteks ve nükleus proteinlerinin fraksiyonlarına ayrılması için bir seri santrifüjleme işlemine tabi tutulmuşlardır. Böylece lens proteinleri üç ayrı fraksiyona ayrılmıştır. Bu fraksiyonlar suda çözünen, ürede çözünen ve ürede çözünmeyen protein fraksiyonlarıdır. Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlara göre, antioksidan özelliğe sahip taurinin, lens proteinlerinin çözünürlük özelliklerini kataraktta koruduğu söylenebilir.
The aim of thls experimental study is to investigate the effects of taurine on the properties of in vitro glucose induced cataractous rabbit lenses. Lens samples from the rabbits were divided into two parts as the cortex and the nucleus. These samples (nucleus and cortex) were studied under the headings of control, cataract and taurine study groups. Samples incubated in appropriate incubation media were cantrifujed for protein fractionation. Lens proteins were classified as waier-soluble, urea-soluble and urea-insoluble. According to our findings we postulate that antioxidant taurine may protect solubility properties of lens proteins against the effects of glucose induced cataract.
Diğer ID JA64KC35YZ
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yazar: Sibel KONYALIOĞLU

Tarihler

Başvuru Tarihi : 1 Haziran 2000
Kabul Tarihi : 7 Mayıs 2021
Yayımlanma Tarihi : 1 Haziran 2000

Bibtex @ { etd343340, journal = {Ege Tıp Dergisi}, issn = {1016-9113}, eissn = {2147-6500}, address = {}, publisher = {Ege Üniversitesi}, year = {2000}, volume = {39}, pages = {85 - 87}, doi = {}, title = {İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ}, key = {cite}, author = {Konyalıoğlu, Sibel} }
APA Konyalıoğlu, S . (2000). İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ . Ege Tıp Dergisi , 39 (2) , 85-87 . Retrieved from https://egetipdergisi.com.tr/tr/pub/issue/31389/343340
MLA Konyalıoğlu, S . "İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ" . Ege Tıp Dergisi 39 (2000 ): 85-87 <https://egetipdergisi.com.tr/tr/pub/issue/31389/343340>
Chicago Konyalıoğlu, S . "İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ". Ege Tıp Dergisi 39 (2000 ): 85-87
RIS TY - JOUR T1 - İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ AU - Sibel Konyalıoğlu Y1 - 2000 PY - 2000 N1 - DO - T2 - Ege Tıp Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 85 EP - 87 VL - 39 IS - 2 SN - 1016-9113-2147-6500 M3 - UR - Y2 - 2021 ER -
EndNote %0 Ege Tıp Dergisi İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ %A Sibel Konyalıoğlu %T İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ %D 2000 %J Ege Tıp Dergisi %P 1016-9113-2147-6500 %V 39 %N 2 %R %U
ISNAD Konyalıoğlu, Sibel . "İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ". Ege Tıp Dergisi 39 / 2 (Haziran 2000): 85-87 .
AMA Konyalıoğlu S . İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ. ETD. 2000; 39(2): 85-87.
Vancouver Konyalıoğlu S . İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ. Ege Tıp Dergisi. 2000; 39(2): 85-87.
IEEE S. Konyalıoğlu , "İN VİTRO GLUKOZ KATARAKTI OLUŞTURULMUŞ TAVŞAN LENSLERİNİN PROTEİN ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİKLERİNE TAURİN'in ETKİSİ", Ege Tıp Dergisi, c. 39, sayı. 2, ss. 85-87, Haz. 2000