BibTex RIS Cite

Plastination of old fixed locomotor system specimens and usage in education

Year 2014, , 84 - 87, 01.06.2014
https://doi.org/10.19161/etd.344058

Abstract

Aim: The aims of this study are to prolong the usage time of old fixed and prosected cadavers with the plastination method and rehabilitation of anatomy laboratory conditions. Materials and Methods: We obtained specimens from four cadavers which were partially dissected and used in laboratory sessions and had been stored in formalin for more than twenty years. One of them was a hand with distal forearm from the middle of the radius and ulna. Others were one right and one left hand with wrists and the last one was a right elbow. The required correction dissections and sectioning process were made. The specimens were washed with flowing tap water for a period of time to get rid of the formalin. Dehydration and degreasing steps were applied consequentially. In the impregnation step, xylene was added to a mixture of silicone polymers, unlike the standard technique. Xylene was removed under negative pressure after the specimens were cured. Results: Plastination preserved the obtained cross-sectional shapes. Specimens were light weighted and flexible with the usage of xylene. Also we obtained partially movable joints. All samples were dry, odorless and became resistant to outdoor conditions. Conclusion: Plastination of organs which have been stored for many years with formalin was realized. Thus, these samples can be used for much longer periods of time as educational material. Modification of the standard technique by using xylene assures economy in cost and time.

Uzun yıllar önce tespiti yapılmış lokomotor sistem örneklerinin plastinasyonu ve eğitimde kullanımı

Year 2014, , 84 - 87, 01.06.2014
https://doi.org/10.19161/etd.344058

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadavra temininde yaşanan sıkıntı nedeniyle, proseksiyonu yapılmış ve uzun yıllar kullanılmış kadavraları plastine ederek kullanım ömürlerini uzatmak ve sağlık açısından olumsuzluk oluşturmayan bir ortamda anatomi laboratuvar derslerinin yapılabilmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Yirmi yıldan uzun süredir formalin ile tespitli halde saklanan ve derslerde kullanılan kadavralardan alınan, kısmen diseksiyonu yapılmış, radius ve ulna ortasından itibaren önkol ve eli kapsayan bir örnek, biri sağ diğeri sol iki el ile bir sağ dirsek olmak üzere toplam dört örnek üzerinde çalışıldı. Gerekli düzeltme diseksiyonları ve kesit alma işlemleri yapıldı. Tüm örnekler içerdikleri formalinden kurtulabilmeleri için akan musluk suyunda bir süre yıkamaya bırakıldı. Daha sonra standart plastinasyon tekniğinin dehidrasyon (kurutma) ve degreasyon (yağ çözdürme) aşamaları uygulandı. Standart teknikten farklı olarak emdirme aşamasında silikon polimerlerinden oluşan karışıma ksilol eklendi. Kullanılan ksilol kürlenme sonrası negatif basınç altında plastinatlardan uzaklaştırıldı. Bulgular: Kesitsel örnekler plastine olunca şekillerini korumuşlardır. Kullanılan ksilol sayesinde hafif ve esnek bir yapı kazanmışlardır. Ayrıca eklemler kısmen hareket ettirilebilmektedir. Tüm örnekler kuru, kokusuz ve dış ortam koşullarına dayanıklı duruma gelmiştir. Sonuç: Uzun yıllar formalin ile tespit edilmiş kadavra ve organların plastinasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu sayede çok daha uzun bir süre eğitim materyali olarak kullanılabileceklerdir. Ksilol kullanılarak modifiye edilen standart plastinasyon tekniği, maliyet ve süre açısından ekonomi sağlamaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA79JU63RC
Journal Section Research Articles
Authors

Bilge O

Çelik S

Boduç E

Publication Date June 1, 2014
Submission Date June 1, 2014
Published in Issue Year 2014

Cite

Vancouver O B, S Ç, E B. Uzun yıllar önce tespiti yapılmış lokomotor sistem örneklerinin plastinasyonu ve eğitimde kullanımı. ETD. 2014;53(2):84-7.

1724617243172472652917240      26515    

 26507    26508 26517265142651826513

2652026519