BibTex RIS Cite

Histological evaluation of experimental toxic cirrhosis and omentectomised toxic cirrhosis over rat ovary, fallopian tubes and uteri

Year 2012, Volume: 51 Issue: 3, 175 - 181, 01.09.2012

Abstract

Aim: The in vitro model of dimethylnitrosamine toxicity-induced early liver fibrogenesis provides a physiologic milieu to study mechanisms underlying infertility. Materials and Methods: Effects on fertility after injections of dimethylnitrosamine were assessed by light microscopy and fibronectin immunohistochemistry. Rats were randomly allocated to: Group 1, omentectomised and dimethylnitrosamine-induced toxic cirrhosis; Group 2, non-omentectomised and dimethylnitrosmine-induced toxic cirrhosis; Group 3,omentectomised and saline injected sham controls ; and Group 4, controls. Results: Fibrotic alterations of the cirrhotic liver disease were demonstrated with histology. The ovaries for groups 1 and 2 showed cycle arrest and oocyte quality revealed ovoid morphology. Groups 3 and 4 showed unapparent changes. Inspection for fibronectin in the ovarian stroma and follicles revealed decreased immunoexpression for groups 1 and 2. Tuba uterina displayed epithelial thickenning for groups 1 and 2. Normal fallopian and uterine histology with no significant alterations for omentectomy were described for groups 3 and 4. Conclusion: For complete understanding the mechanisms by which environmental chemicals affect intrafollicular processes, further investigation is needed. When no other medication is available for increasing ascites, omentectomy is offered as a valuable surgical tool. Yet this Dimethylnitrosamine-induced cirrhotic model and its relevant findings are keys for following experimental research studies in reversing the effects and for developing drugs or new theraupetic approaches.

Deneysel toksik siroz ve omentektomili siroz modellerinin sıçan ovaryum, fallop tüpleri ve uterusa etkilerinin histolojik olarak incelenmesi

Year 2012, Volume: 51 Issue: 3, 175 - 181, 01.09.2012

Abstract

Amaç: Dimetilnitrozamin (DMN) hepatik fibrozis ve toksik hepatit yapmaktadır. Asitin giderilmesi için omentektomi yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı DMN'nin ve omentektominin ovaryum, fallop tüpleri ve uterusa etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Sıçanlar, omentektomize toksik siroz (Grup 1), omentektomisiz toksik siroz (Grup 2), serum fzyolojik (SF) enjekte edilmiş omentektomize sham (Grup 3) ve omentektomisiz kontrol (Grup 4) olarak gruplandırıldılar. İlgili gruplara omentektomizasyon ve/veya 3 hafta boyunca haftada 3 gün ardışık 1μl/100mg/gün ip DMN uygulaması yapıldı. Tüm deneklerin ovaryum, tuba ve uteruslarına fiksasyon ve histolojik takip yapıldı. Parafin kesitler Hematoksilen-Eosin, Alcian Blue-PAS ve Anti-Fibronektin ile incelendi. Bulgular: Karaciğer siroz bulguları histoloji ile kanıtlandıktan sonra ovaryum, tuba ve uterus histolojisi değerlendirildi. Uterusta özellikle Grup 1 ve 2'de belirgin olan siroza bağlı sekretuvar epitelin siklus değişikliklerinin yanı sıra Tuba uterinada DMN alan grup 1 ve 2'de adenokarsinom lehinde epitel kalınlaşma alanları izlendi. Over bulguları açısından özellikle Grup 1'de belirgin siklus baskılanması; Grup 1 ve 2'de primer ve sekonder foliküllerde azalma, oosit kalitesi değişiklikleri, ovoid karakterde oositler izlenmiştir. Ayrıca viseral peritonda yer yer dejenerasyon izlenmektedir. Grup 3'te kontrol grubundan farklı olarak granüloza hücreleri arasında konjesyone kapiller yapılar saptandı. Grup 3 ve 4 normal tuba ve uterus histolojisindeydi. Bu gruplarda omentektomiye bağlı özel bir değişiklik saptanamadı. Sonuç: Sıçanlara DMN uygulandığında toksik karaciğer hasarlanması için model oluşturmaktadır. Sıvı transüdasyonu ve asit önlenemediğinde cerrahi olarak omentektomi önerilmektedir. Büyüyen folikülde fibronektin gösterilmiştir. Sirozda foliküler arrest ve siklus baskılanmasının yanı sıra hücresel yaşamsal değişiklikleri düşündüren bulgular vardır. Sonuç olarak; bu çalışma modeli ve bulguları kısırlık açısından yapılacak gelecek araştırmalarda ve sirotik karaciğer hasarlanması olgularında, bulguların geriye döndürülmesine yönelik ilaç, vs. araştırmaları için anahtar çalışma niteliğindedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA72HE24EY
Journal Section Research Articles
Authors

Yılmaz Dilsiz Ö

Akay H S

Ateş U

Zütemiz Ö

Baka M

Publication Date September 1, 2012
Submission Date September 1, 2012
Published in Issue Year 2012Volume: 51 Issue: 3

Cite

Vancouver Ö YD, S AH, U A, Ö Z, M B. Deneysel toksik siroz ve omentektomili siroz modellerinin sıçan ovaryum, fallop tüpleri ve uterusa etkilerinin histolojik olarak incelenmesi. EJM. 2012;51(3):175-81.