Aim: In the literature ultrasonographic optic nerve sheath diameter measurement are associated with elevated intracranial pressure. Patients with intracranial pressure measurements are critical or intensive care patients. There is no study on the effect of optic nerve sheath diameter predicting pathology or surgery. Our study aimed to compare the optic nerve sheath diameter of the patients presenting with head trauma with cranial tomography findings and clinical outcomes.
Materials and Methods: In the prospective cross-sectional study, head trauma patients admitted to the emergency department were evaluated as mild, moderate, and severe brain injuries. We
measured optic nerve sheath diameters by ultrasonography. Findings were compared with patients' outcomes and cranial tomography characteristics.
Results: The most common mild traumatic brain injury was found in examining 58 patients in the study. Hospitalization or surgery was required in 51.7% (30) of the patients. The mean optic nerve sheath diameter measurements were 4.96±1.02 mm (3.1-7.3) on the right and 4.92±1.02 mm (3.3-7.8) on the left. Detection of optic nerve sheath diameter values of 5 mm and above was found statisticallysignificant in predicting hospitalization (p<0.05). In predicting the presence of pathology and elevated intracranial pressure in cranial tomography, an optic nerve sheath diameter value above 5 mm was found statistically significant (p<0.05).
Conclusions: The optic nerve sheath diameter measurement can provide information about the patient's hospitalization or operation needs. It can use as a triage criterion in need of monitored followup and imaging priorities at the mild and moderate head trauma presenting to the emergency department.
Traumatic brain ınjury optic nerve sheath diameter ultrasonography emergency department.
Amaç: Literatürde ultrasonografik olarak optik sinir kılıf çapı ölçümünde saptanan değerler, kafa içi basınç artışı ile ilişkilendirilmektedir. Kafa içi basıncı ölçümü yapılan hastalar kritik alan ya da yoğun bakım hastalarıdır. Hafif ya da orta şiddette kafa travmasında patolojiyi ya da operasyona gidişi öngörmede ultrasonografi ile optik sinir kılıf çapı ölçümünün etkisi değerlendirilmemiştir. Çalışmamızda kafa travması ile başvuran hastaların, ultrasonografi ile optik sinir kılıf çapı ölçüm değerlerini, kraniyal tomografi bulguları ve hastaların klinik sonlanımları ile karşılaştırmayı hedefledik.
Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel planlanan çalışmada acil servise başvuran kafa travmalı hastalar hafif, orta ve şiddetli beyin hasarı olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların
ultrasonografi ile optik sinir kılıf çapları ölçüldü. Bulgular hastaların sonlanımları ve kraniyal tomografi özellikleri ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Acil servise kafa travması ile başvuran 58 hastanın incelemesinde en sık hafif şiddette travmatik beyin hasarına rastlandı. Hastaların %51,7 (30)’sinde yatış ya da operasyon ihtiyacı vardı.
Optik sinir kılıf çapı ölçümlerinin ortalaması sağda 4,96±1,02 mm (3,1-7,3) solda ise 4,92±1,02 mm (3,3-7,8) olarak bulunmuştur. Optik sinir kılıf çapı ölçüm değerlerinin 5 mm ve üzerinde saptanması
hastaneye yatışı öngörmede istatistiksel olarak anlamlı olarak saptandı (p<0,05). Kraniyal tomografide patoloji varlığını ve kafa içi basınç artışını öngörmede optik sinir kılıf çapı ölçüm değerinin 5 mm üzerinde olması istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p<0,05).
Sonuç: Kafa travması ile acil servise başvuran orta ve hafif kafa travması sınıfında da optik sinir kılıf çapı ölçüm değerleri, hastanın yatış ya da operasyon ihtiyacı hakkında bilgi verebilir, hastaların acil serviste monitörize izlem ihtiyacının belirlenmesi, görüntüleme önceliklerinin saptanmasında bir triaj kriteri olarak kullanılabilir.
Kafa travması optik sinir kılıf çapı ölçümü ultrasonografi acil servis.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 15 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |