BibTex RIS Kaynak Göster

Aging and healthy nutrition

Yıl 2015, , - , 01.09.2015
https://doi.org/10.19161/etd.344141

Öz

In our country, elderly population is increasing at a higher rate than the other age groups. Due to aging population who is over 65 years old, mortality rate increase 75% from coronary heart disease, cancer and cerebrovascular diseases which all diet affected. Nutrition plays an active role in the the prevention, development and treatment of age-related disease. Adequate and balanced nutrition in the elderly is supporting mental health, ensuring physical function, reducing the risk of chronic illness, preventing malnutrition and functional impairment. Aging is increasing some of the nutrient needs or decreasing for some. Healthy eating is to have a varied diet by choosing foods from each food group to providing the vitamins, minerals that are required for optimum health. Energy requirement is influenced by age, sex, body composition, weight and activity level. Energy requirement is recommended to calculate the proper body weight of 30 kcal per kg. Total calorie should provide from 50-60% of carbohydrate and 10-15% of the protein or 0.8-1 grams of protein per kg. Also, the amount of carbohydrate is recommended minimum of 130 grams per day. Fat calories should comprise 25 to 30% of the total calories, saturated and polyunsaturated fats which are forming the composition of fats should be no more than 8-10% of daily total energy intake and monounsaturated fats should be 15% of the energy. Due to the lack of food diversity and nutrient intake decreased could be seen in micronutrients deficiency in elderly people. Mediterranean diet is recommended due to the growing evidence of lower risk of mortality especially in older adults who have had coronary heart disease as it is rich in fruit and vegetables, low in meat, includes oily fish and high consumption of cereal and legumes. It should be noted fluid intake due to decreased sensation of thirst, 30 mL per kg per day (~ 2 liters) of fluid intake should be maintained.

Yaşlılık ve sağlıklı beslenme

Yıl 2015, , - , 01.09.2015
https://doi.org/10.19161/etd.344141

Öz

Ülkemizdeki yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfuslara göre daha yüksek bir hız ile artış göstermektedir. Yaşlılık oranının artmasıyla birlikte beslenme tarzının önemli olduğu koroner kalp hastalığı, kanser ve serebrovasküler hastalık nedeniyle ölüm oranlarının 65 yaş üzerindeki nüfusta %75 düzeylerine ulaştığı gösterilmiştir. Yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde, beslenme etkin bir rol oynamaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmeyle yaşlıda; mental sağlığın desteklenmesi, fiziksel fonksiyonun sağlanması, kronik hastalık riskinin azaltılması, malnütrisyon ve fonksiyonel yetersizliğin önlenmesi sağlanır. Bazı besin öğelerine yaşlanmayla ihtiyaç artarken, bazıları için azalır. Sağlıklı beslenme, bütün besin gruplarından gerekli vitamin ve mineralleri kapsayan besin öğelerinin maksimum düzeyde alınmasıyla sağlanır. Enerji ihtiyacı; yaş, cinsiyet, vücut kompozisyonu, kilo ve aktivite düzeyi gibi durumlardan etkilenir. Uygun beden ağırlığının kilosu başına 30 kkal olarak enerji ihtiyacının hesaplanması önerilir. Enerjinin; %10-15‘inin proteinlerden sağlanmalı veya kg başına 0.8-1 gram protein verilmeli, %55-60'ı karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Ayrıca, günlük karbonhidrat miktarının 130 gramın altında alınmaması önerilir. Günlük enerjinin %25-30'unun yağlardan karşılanması yeterlidir. Yağın bileşimini oluşturan doymuş ve çoklu doymamış yağlar enerjinin %8-10'undan az, tekli doymamış yağlar ise enerjinin %15'i kadar olmalıdır. Yaşlı kişilerde azalmış yiyecek alımı ve besin çeşitliliğinin az olması nedeniyle, mikronutrientlerde yetersizlik görülebilir. Özellikle, koroner arter hastalığı olan yaşlı kişilerde; meyve ve sebzeden zengin, düşük kırmızı et, yüksek oranda tahıl ve baklagil ile birlikte balık içeren Akdeniz diyeti düşük mortalite artışıyla ilişkilidir. Susama duyusunun azalması nedeniyle sıvı miktarına dikkat edilmeli, günde kg başına 30 mL (~2 litre) sıvı alımı sağlanmalıdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33NH42DH
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zeliha Fulden Saraç

Merve Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015

Kaynak Göster

Vancouver Saraç ZF, Yılmaz M. Yaşlılık ve sağlıklı beslenme. ETD. 2015;54.

1724617243172472652917240      26515    

 26507    26508 26517265142651826513

2652026519