Determination of the changing pressure points of diabetic foot by pedography

Volume: 46 Number: 2 June 1, 2007
  • Öğce F
  • Allı D
  • Özyalçın H
TR EN

Diyabetik ayakta değişen basınç noktalarının pedografi ile saptanması

Öz

Diyabetik ayak morbiditeyi etkilemesi, tedavide multidisipliner yaklaşımı zorunlu kılması ve hasta eğitimi ile önlenebilecek bir komplikasyon olması nedeniyle önemlidir. Bu çalışmada, olası ayak ülserine karşı hastaların doğru yönlendirilebilmesi için ayakta değişen basınç noktalarının pedografik ölçümlerle saptanarak bu yöndeki riski belirlemek amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmaya, çeşitli ayak yakınmaları ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine başvuran ve rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 86 diyabet hastası alınmıştır. Pedografi sonuçlarına göre; çalışma kapsamına alınan hastalarda pesplanus, pescavus ve lateral yüklenme gibi çeşitli ayak problemlerinin olduğu, birçok hastada da transvers kavisin olmadığı saptanmıştır. Bu değişimler, ayaktaki normal basınç dağılımını etkilemekte ve diyabet hastalarında ayak ülseri riskini yaratmaktadır. Bu nedenle, etkili ayak bakımı için hastaların yumuşak tabanlık kullanmaları konusunda cesaretlendirilmeleri önemlidir.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Öğce F

Allı D

Özyalçın H

Publication Date

June 1, 2007

Submission Date

June 1, 2007

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1970 Volume: 46 Number: 2

Vancouver
1.Öğce F, Allı D, Özyalçın H. Diyabetik ayakta değişen basınç noktalarının pedografi ile saptanması. EJM [Internet]. 2007 Jun. 1;46(2):91-6. Available from: https://izlik.org/JA76BG28GU

Ege Journal of Medicine enables the sharing of articles according to the Attribution-Non-Commercial-Share Alike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) license.