Research Article

Effects of chronic renal insufficiency on risk factors and results of endoscopy in patients with upper gastrointestinal system bleeding

Volume: 57 Number: 4 December 3, 2018
TR EN

Üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda kronik böbrek yetmezliğinin risk faktörleri ve endoskopi sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Akut üst gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları sık karşılaşılan mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Üst GİS kanamalarında ek hastalık varlığı mortalite ile ilişkili bir risk faktörü olup kronik böbrek yetmezliği de (KBY) bunlardan biridir. Bu çalışmamızda, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nde Ocak 2016-Ocak 2017 tarihleri arasında yatırılarak tedavi altına alınan üst GİS kanaması geçiren KBY’li hastalar ile üst GİS kanaması geçiren renal yetmezliği olmayan hastalar demografik özellikler, ek hastalık varlığı, ilaç kullanımı, endoskopik sonuçlar, Forrest sınıflaması ve endoskopik girişim gereksinimi ve mortalite açısından karşılaştırmalı olarak incelendi. 

Gereç ve Yöntem: Toplam 194 hasta retrospektif olarak değerlendirilmeye alındı. Glomerüler filtrasyon hızı (GFR) 60 mL/dk/1.73 m2’nin altı olan kronik böbrek yetmezliği grubunda 90 hasta, GFR 60 mL/dk/1.73 m2’nin ve üzerinde olan kontrol grubunda ise 104 hasta çalışmaya dahil edildi. 

Bulgular: Çalışma sonucunda KBY grubunun daha yaşlı olduğu ve bu grupta hastaların %96’sında eşlik eden ek hastalık varlığı saptandı. İlaç kullanımı kontrol grubundan daha yüksekti ve en sık kullanılan ilaç olarak aspirin tespit edildi. Olguların % 70’inden fazlasına ilk gün endoskopi uygulandı.

Sonuç: KBY grubunda hastane mortalite oranı kontrol grubuna göre yüksekti (%5.66’ye %2.88, p=0.475) ve total mortalite oranlarımız literatüre göre daha düşük tespit edildi.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Hernández-Dı́az S, Rodríguez LA. Incidence of serious upper gastrointestinal bleeding/perforation in the general population: Review of epidemiologic studies. J Clin Epidemiol 2002;55(2):157-63.
  2. Kapsoritakis AN, Ntounas EA, Makrigiannis EA, et al. Acute upper gastrointestinal bleeding in central Greece: The role of clinical and endoscopic variables in bleeding outcome. Dig Dis Sci 2009;54(2):333-41.
  3. Cook DJ, Guyatt GH, Salena BJ, Laine LA. Endoscopic therapy for acute nonvariceal upper gastrointestinal hemorrhage: A meta-analysis. Gastroenterology 1992;102(1):139-48.
  4. Sood P, Kumar G, Nanchal R, et al. Chronic kidney disease and end-stage renal disease predict higher risk of mortality in patients with primary upper gastrointestinal bleeding. Am J Nephrol 2012;35(3):216-24.
  5. Milito G, Taccone-Gallucci M, Brancaleone C, et al. Assessment of the upper gastrointestinal tract in hemodialysis patients awaiting renal transplantation. Am J Gastroenterol 1983;78(6):328-31.
  6. Boyle JM, Johnston B. Acute upper gastrointestinal hemorrhage in patients with chronic renal disease. Am J Med 1983;75(3):409-12.
  7. Wasse H, Gillen DL, Ball AM, et al. Risk factors for upper gastrointestinal bleeding among end-stage renal disease patients. Kidney Int 2003;64(4):1455-61.
  8. Zaltman C, Souza HS, Castro ME, Sobral De F, Dias PC, Lemos V Jr. Upper gastrointestinal bleeding in a Brazilian hospital: A retrospective study of endoscopic records. Arq Gastroenterol 2002;39(2):74-80.

Details

Primary Language

English

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 3, 2018

Submission Date

November 7, 2017

Acceptance Date

December 14, 2017

Published in Issue

Year 1970 Volume: 57 Number: 4

Vancouver
1.Ömer Burcak Binicier, Esma Uguztemur. Effects of chronic renal insufficiency on risk factors and results of endoscopy in patients with upper gastrointestinal system bleeding. EJM. 2018 Dec. 1;57(4):212-7. doi:10.19161/etd.417283

Ege Journal of Medicine enables the sharing of articles according to the Attribution-Non-Commercial-Share Alike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) license.