BibTex RIS Cite

THE IMMUNIZATION OF BABIES BORN OF HBsAg POSITİVE PREGNANT WOMEN

Year 2002, Volume: 41 Issue: 1, 21 - 23, 01.03.2002

Abstract

Pregnant women infected with hepatitis B virüs (HBV) pose a risk for infecting their newbom infants by vertical transmission. Especially infants of mothers positive for HBsAg and HBeAg are at risk for peripartal transmission of hepatitis B infection. In this study, HBsAg investigation was carried out by using EIA method in order to determine the HBsAg carrier pregnant vvomen. We studied 540 women aged 18-40 years for determining the HBVstatus and their sera were tested for HBsAg, antiHBc lgG and antiHBs. Ali nevvborns who were born of HBsAg carrier mothers were given active (HBV vaccine) and passive immunization (hepatitis B hyperimmunoglobuline) postpartum vvithin 6 hours and vaccination schedule was continued as 0-1-2-12 months of life. The monitoring of those babies and the otber pregnants has stili been going on since four years and the infants are stili kept protective anti HBs level. These results suggest that ali pregnants should be tested for HBsAg during pregnancy and HBV carrier mothers nevvborns should be immediately immunized for preventing HBV.

HBsAG POZİTİF GEBELERDEN DOĞAN BEBEKLERİN İMMÜNİZASYONU

Year 2002, Volume: 41 Issue: 1, 21 - 23, 01.03.2002

Abstract

Hepatitis B virüs (HBV) ile infekte gebelerin doğum sırasında vertikal yolla yenidoğan bebeklerini infekte etme olasılıkları vardır. Özellikle annesinde HBsAg ve HBeAg pozitif olan bebekler HBV nin peripartum bulaşması açısından risk altındadır. Bu çalışmada HBsAg taşıyıcı gebeleri saptamak amacıyla EIA yöntemiyle HBV ile karşılaşma durumlarını belirlemek amacıyla tetkik edilmiş ve yaşları 18-40 arası 540 gebede HBsAg, total antiHBc ve antiHBs bakılmıştır. Taşıyıcı annelerden doğan tüm bebeklere doğum sonrası ilk 6 saat içinde aktif (HBV aşısı) ve pasif (hepatit B hiperimmunglobulin) immünizasyon uygulanmış; aşı şeması 0-1-2-12. aylar olarak sürdürülmüştür. Bu bebeklerin ve ayrıca taşıyıcı annelerin izlemleri 4 yıldır sürdürülmektedir ve bebeklerde immunizasyonu takiben oluşan koruyucu antiHBs düzeyleri halen devam etmektedir. Bu sonuçlar, tüm gebelerin gebelik sırasında HBsAg yönünden tetkik edilmesinin ve HBV'den korunmak için taşıyıcı annelerin bebeklerinin en kısa zamanda immünizasyonunun gerekliliğini göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38CP74BH
Journal Section Research Articles
Authors

Selma Yegane Tosun

Murat Yücetürk

Sevim Benzergıl

Publication Date March 1, 2002
Submission Date March 1, 2002
Published in Issue Year 2002Volume: 41 Issue: 1

Cite

Vancouver Tosun SY, Yücetürk M, Benzergıl S. HBsAG POZİTİF GEBELERDEN DOĞAN BEBEKLERİN İMMÜNİZASYONU. EJM. 2002;41(1):21-3.