BibTex RIS Cite

EXTRASKELETAL MESENCHYMAL CHONDROSARCOMA İN A CHILD : A CASE REPORT

Year 2003, Volume: 42 Issue: 3, 193 - 195, 01.09.2003

Abstract

We present a case of childhood mesenchymal chondrosarcoma in a 11 year old boy who reported 6 month history of a painless mass in his neck region. Greatest dimension of the resected mass was 5 cm and the light microscopic examination demonstrated the characteristic bimorphic pattern of mesenchymal chondrosarcoma. This bimorphic pattern was composed of nodules of well differentiated benign appearing cartilaginous tissue and sheets of undifferentiated cellular areas. Since mesenchymal chondrosarcoma is a fully malignant tumor that pursues a rapid clinical course and metastasizes in a high percentage of cases, combined radical surgery and chemotherapy or radiotherapy is the treatment of choice proposed. But because of his parents' refusal, our patient did not received subsequent therapy. FolloW up studies revealed no evidence of recurrence 6 months after surgery.

ÇOCUKTA İSKELET DIŞI MEZENKİMAL KONDROSARKOM: OLGU SUNUMU

Year 2003, Volume: 42 Issue: 3, 193 - 195, 01.09.2003

Abstract

11 yaşındaki bir erkek çocukta, boyun bölgesinde 6 aydır büyüyen ağrısız kitle ile ortaya çıkan bir çocukluk çağı mezenkimal kondrosarkom olgusu sunuyoruz. Çıkarılan kitlenin en büyük çapı 5 cm olup, ışık mikroskopik olarak mezenkimal kondrosarkomun karakteristik bimorfik paterni görülmüştür. Bu bimorfik paterni iyi diferansiye, benign görünümlü kıkırdak nodülleri ve indiferan hücresel alanlar oluşturmaktadır. Mezenkimal kondrosarkomlar hızlı klinik seyir gösteren ve olguların çoğunda metastaz yapan, son derece malign davranıştı tümörler olduğu için tedavi modeli olarak kombine radikal cerrahi ve kemoterapi ya da radyoterapi önerilmektedir. Ancak olgumuzda radikal cerrahi girişim sonrası ailenin herhangi bir tedaviyi kabul etmemesi nedeni ile ek tedavi uygulanamamıştır. Operasyondan sonra 6.ay kontrolünde hastada rekurrens bulgusu saptanmamıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA88KH32BE
Journal Section Case Reports
Authors

Zekeriya Gümüş

Neşe Ekinci

Seyran Yiğit

Hasan Korkmaz

Publication Date September 1, 2003
Submission Date September 1, 2003
Published in Issue Year 2003Volume: 42 Issue: 3

Cite

Vancouver Gümüş Z, Ekinci N, Yiğit S, Korkmaz H. ÇOCUKTA İSKELET DIŞI MEZENKİMAL KONDROSARKOM: OLGU SUNUMU. EJM. 2003;42(3):193-5.