Aim: The aim of this study is examining the effects of neurofeedback system in terms of Wechsler intelligence scale for children aged 8-12 with attention deficit.
Materials and Methods: For this purpose, the experimental group (n = 20) and sham group (n = 20) were formed with random sampling from participants who applied to the special education center between May-December 2021. In the first phase of the study, Wechsler intelligence scale for children was applied as a pre-test to determine the mental performance of participants in both study groups. Then, the infra low frequency protocol was applied to the experimental group for 5 months, every other day for half an hour, totally 60 sessions. After 6 months, Wechsler intelligence scale for children was applied again as a post-test and the data were analyzed.
Results: In the comparison, no difference was found (p>0.05) between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups. Examining the differences within-group, verbal IQ scores did not differ in the experimental group (p=0.121), while the scores in the control group were different (p=0.011). Performance IQ scores varied in both the experimental group (p=0.011) and the control group (p=0.003). In terms of total IQ score, pre-test and post-test scores were different in both the experimental group (p<0.001) and the control group (p=0.007).
Conclusion: In terms of Wechsler intelligence scale for children, it was determined that the mental performance of neurofeedback group increased in terms of performance IQ and total IQ. However, this finding could not be statistically confirmed in the sham-group.
Attention deficit hyperactivity disorder neurofeedback Wechsler intelligence scale for children
Amaç: Bu çalışmanın amacı, nöro-geribildirim sistemi aracılığıyla yapılan eğitimin etkilerini, 8-12 yaş arası dikkat eksikliği olan çocuklarda Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği ile bilişsel becerileri açısından incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu amaçla, Mayıs 2021- Aralık 2021 tarihleri arasında özel eğitim merkezine tanılı olarak başvuran katılımcılardan rastgele örnekleme ile nöro-geribildirim eğitimi alacak deney grubu (n=20) ve simülasyon alan sham grubundan (n=20) oluşturulmuştur. Çalışmanın ilk aşamasında her iki gruba da katılımcıların zihinsel performanslarını belirlemek için Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği ön test olarak uygulanmış, daha sonra deney grubunda 5 ay boyunca haftanın 3 günü yarım saatlik seanslarla toplam 60 seanslık çok düşük frekans nöro-geribildirim protokolü yürütülmüştür. Altıncı ayın sonunda son test olarak Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği tekrar uygulanarak, veriler analiz edilmiştir.
Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test puanları arasında herhangi bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Ancak grup içi farklılıklar incelendiğinde; sözel IQ skorları deney grubunda farklılık göstermezken (p=0,121), kontrol grubunda skorlar farklıdır (p=0,011). Performans IQ skorları, hem deney grubunda (p=0,011) hem de kontrol grubunda (p=0,003) değişmektedir. Total IQ skoru yönünden ise yine hem deney grubunda (p<0,001) hem de kontrol grubunda test öncesi ve test sonrası skorlar farklıdır (p=0,007).
Sonuç: Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği açısından nöro-geribildirim uygulanan grubun kendi içinde performans IQ ve toplam IQ yönünden zihinsel performanslarının artarak dikkat eksikliklerinin azaldığı saptanmıştır. Ancak, bu bulgu sham-grubu ile istatistiksel olarak doğrulanamamıştır.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nöro-geribildirim Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği
Bu yayının ortaya çıkmasında emeği geçen uzman klinik psikolog Mehmet Mıdık ile Özem özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi çalışanlarına ve verilerimizi oluşturmada gönüllü olan tüm çocuklara yaptıkları katkı ve ayırdıkları değerli zaman için en içten teşekkürlerimizi sunarız.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Medical Physiology (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 12, 2023 |
Submission Date | June 2, 2022 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 62 Issue: 2 |