Araştırma Makalesi

Benign prostat hiperplazisi nedeniyle transüretral prostat rezeksiyonu uygulanan hastalarda tedavi etkinliği ile ilişkili parametrelerin araştırılması

Cilt: 61 Sayı: 3 12 Eylül 2022
PDF İndir
EN TR

Benign prostat hiperplazisi nedeniyle transüretral prostat rezeksiyonu uygulanan hastalarda tedavi etkinliği ile ilişkili parametrelerin araştırılması

Öz

Amaç: Benign prostat büyümesi nedeniyle transüretral prostat rezeksiyonu yapılan hastalarda postoperatif yarar oranlarını ve postoperatif yararla ilişkili olabilecek çeşitli parametreleri değerlendirerek, transüretral prostat rezeksiyonunun tedavi etkinliğini değerlendirmeyi ve bunu öngörebilecek parametrelere ulaşılıp ulaşılamayacağını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2015-2016 Temmuz tarihleri arasında kliniğimizde transüretral prostat rezeksiyonu yapılan 100 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Preoperatif tahmini prostat ağırlığı (TPA), uluslararası prostat semptom skoru (IPSS), maksimum akım hızı (Qmax) ve işeme sonrası rezidü idrar hacmi (PVR) değerleri ve rezeke edilen prostat dokusu ağırlıkları (RDA) kaydedildi. Postoperatif altı hafta ile altı ay arası dönemde hastaların verileri tekrar kaydedilip istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: IPSS’deki azalmanın 11,40 (%53,4), Qmax’taki artışın 11,10 ml/sn (%110) ve PVR’deki azalmanın 59,60 ml (%59) olduğu tespit edildi. IPSS’deki düşüş, preoperatif IPSS ≥ 20 olanlarda, preoperatif Qmax ≤ 10 ml/sn olanlarda ve PVR >100 ml olanlarda istatistiksel anlamlı olarak daha fazla saptandı (sırasıyla p<0,001, p=0,038, p=0,012). Preoperatif PVR > 100 ml olan hastalarda Qmax’daki artış ve PVR’deki azalma istatistiksel anlamlı olarak daha fazla bulundu (sırasıyla p=0,012, p<0,001) TPA > 50 gr olan hastalarda ve RDA / TPA ≤ 0,3 olan hastalarda PVR azalması istatistiksel anlamlı olarak daha fazla bulundu (sırasyla p=0,027 ve p=0,008) Sonuç: Transüretral prostat rezeksiyonu tedavi etkinliği ile ilişkili olabilecek daha net verilere ulaşılmasının hasta takibi ve tedavi seçimi konusunda klinisyenleri yönlendirebileceğini ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AUA Practice Guidelines Committee. AUA Guideline on management of benign prostatic hyperplasia (2003). Chapter 1: Diagnosis and treatment recommendations. J Urol. 2003; 170: 530-47.
  2. Rassweiler J, Teber D, Kuntz R ve ark. Complications of transurethral resection of the prostate (TURP)- incidence, management and prevention. Eur Urol. 2006; 50: 969-979.
  3. Thomas AW, Cannon A, Bartlett E, et al. The natural history of lower urinary tract dysfunction in men: minimum 10-year urodynamic followup of transurethral resection of prostate for bladder outlet obstruction. J Urol. 2005;174:1887-1891.
  4. McLoughlin MG, Kinahan TJ. Transurethral resection of the prostate in the outpatient setting. J Urol. 1990 May;143(5):951-2.
  5. Bosch JL, Hop WC, Kirkels WJ, Schröder FH. The International Prostate Symptom Score in a community-based sample of men between 55 and 74 years of age: prevalence and correlation of symptoms with age, prostate volume, flow rate and residual urine volume. Br J Urol. 1995 May;75(5):622-30.
  6. Reynard JM, et al. The ICS-’BPH’ Study: uroflowmetry, lower urinary tract symptoms and bladder outlet obstruction. Br J Urol, 1998. 82(5): p. 619-23.
  7. McConnell JD. Benign prostatic hyperplasia: treatment guidelines and patient classification. Br J Urol. 1995 Jul;76 Suppl 1:29-46.
  8. Barry MJ, Cockett AT, Holtgrewe HL, McConnell JD, Sihelnik SA, Winfield HN. Relationship of symptoms of prostatism to commonly used physiological and anatomical measures of the severity of benign prostatic hyperplasia. J Urol. 1993 Aug;150(2 Pt 1):351-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

12 Eylül 2022

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2022

Kabul Tarihi

20 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 61 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver
1.Kasım Emre Ergün, Serdar Kalemci, Tuncer Bahçeci, Fuat Kızılay, Mehmet Ceyhun Özyurt. Benign prostat hiperplazisi nedeniyle transüretral prostat rezeksiyonu uygulanan hastalarda tedavi etkinliği ile ilişkili parametrelerin araştırılması. ETD. 01 Eylül 2022;61(3):452-9. doi:10.19161/etd.1168246

Ege Tıp Dergisi, makalelerin Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına uygun bir şekilde paylaşılmasına izin verir.