Yenidoğanın solunum sıkıntısında nadir neden: doğumsal şilotoraks

Cilt: 50 Sayı: 1 1 Mart 2011
  • Can E
  • Bülbül A
  • Uslu S
  • Cömert S
  • Bolat F
  • Nuhoğlu A
PDF İndir
TR EN

Yenidoğanın solunum sıkıntısında nadir neden: doğumsal şilotoraks

Öz

Konjenital şilotoraks yenidoğanlarda plevral effüzyonun nadir bir nedenidir. Erkeklerde sıklığı iki kat fazladır. Görülme oranı 1/10,000-15,000 dir. Konjenital şilotoraksın etiyolojisi halen tartışmalıdır. Tanısı plevral effüzyonun torasentez ile tanı ve tedavi amaçlı olarak boşaltılarak analiz edilmesi ile mümkündür. Konjenital şilotoraksta en uygun tedavi hala tanımlanmamıştır. Koruyucu tedavi asıl tedaviyi oluşturmaktadır. Doğum sonrası dönemde orta zincirli yağ asidleri içeren formüla ile beslenme plevral effüzyonun nedenini oluşturan azalmış intestinal lenf akışını hızlandırmaktadır. Oktreotid tedavisi ve cevapsız vakalarda cerrahi girişim diğer tedavi şekillerini oluşturmaktadır. Şilotorakslı birçok olgu spontan düzelebilmektedir. Ancak bazı solunum sıkıntısı olan yenidoğanlarda tekrarlayan torasentez ve mekanik ventilatör ihtiyacı olabilmektedir. Dirençli olgularda göğüs tüp drenajı gerekebilir. Konjenital şilotoraksın prognozu sıklıkla iyi seyretmekte ancak hydrops fetalisli olgularda ölüm oranı artmaktadır. Bu yazıda etiyolojisi tespit edilemeyen konjenital şilotoraks olgusu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Can E

Bülbül A

Uslu S

Cömert S

Bolat F

Nuhoğlu A

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2011

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 50 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver
1.Can E, Bülbül A, Uslu S, Cömert S, Bolat F, Nuhoğlu A. Yenidoğanın solunum sıkıntısında nadir neden: doğumsal şilotoraks. ETD [Internet]. 01 Mart 2011;50(1):57-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48ZN27MP

Ege Tıp Dergisi, makalelerin Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına uygun bir şekilde paylaşılmasına izin verir.