Olgu Sunumu

Kininler ve romatizmal hastalıklar

20 Ocak 2021
  • Selim Nalbant *
PDF İndir
TR EN

Kininler ve romatizmal hastalıklar

Öz

Kına kına ağacından elde edilen kininlerin sıtmada kullanılmalarına ait serüven ve sonrasında olanlar ne kadar ilginç ise ilk defa romatizmal hastalıklarda kullanılmaları da o kadar ilginçtir. İkinci Dünya Savaşında sıtmaya yakalanıp kinin ile tedavi edilen romatoid artritli Amerikalı askerlerin romatoid artritlerinin iyileştiğinin fark edilmesinin, kininlerin romatizmal hastalıklarda kullanılmasına neden olduğu söylenir. Kininlerin romatolojik hastalıklarda Klorokin (Chloroquine), Kinakrin (Quinacrine) ve Hidroksiklorokin (Hydroxychloroquine) formları kullanılır. Anti-malaryaller romatolojik hastalıklarda sıklıkla kullanılan, GİS (gastrointestinal sistem) emilimi çok iyi, güvenli, oldukça etkili ve 2-3 ay gibi uzun etkili ilaçlardır. Esas olarak hem kendisi hem de hepatik metabolitleri böbrekten atıldıkları için renal fonksiyonlar azaldığında doz azaltılması gerekir. Anti-inflamatuar etkileri pek çok noktada oluşur ancak hangisi temel mekanizmadır bugün için bilinmemektedir. Hipoglisemik etkileri vardır. Bu etki bazı olgularda önemli olabilir. Alerjik cilt reaksiyonları, psikozis, epilepsi benzeri ataklar, miyopati ve retinal hasarlar gibi ciddi yan etkiler oldukça nadirdir. Daha sık görülenler bulantı-kusma ve dispepsi gibi GİS yan etkileridir. Göz kontrolü tedaviye başlamadan önce mutlaka yapılıp, ilk beş yılda kontrol periyodları bireyselleştirilmeli, beş yıldan sonra en az yılda bir yapılmalıdır. Olgu 80 kg üzerinde ise günlük 400 mg başlangıç doz ile başlanabilir. 80 kg altında 5 mg/kg doz üstüne çıkılmazsa oküler ve renal yan etkiler nadirdir. Gebelikte renal fonksiyonlar normal olduğunda güvenle kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. K. Hüsnü Can Başer, “Kinin‟in hikâyesi,” TAB Bülteni, Sayı 10 (1994), s.17-23.
  2. Rynes RI. Antimalarial Drugs. In: Kelly WN, Harris ED Jr, Ruddy S, Sledge CB (eds). Textbook of Rheumatology, 5th Ed, WB Saunders, Philadelphia 1997. 747-58.
  3. Rynes RI. Antimalarial drugs. In: Ruddy S, Harris ED Jr, Sledge CB (eds). Kelley‟s Textbook of Rheumatology. 6th Ed. Philadelphia:WB Saunders; 2001. p.859-67.
  4. Tett SE, Cutler DJ, Day RO. Bioavailability of hydroxychloroquine tablets assessed with deconvolution techniques. J Pharm Sci 1992; 81: 155-9.
  5. Furst DE. Pharmacokinetics of hydroxychloroquine and chloroquine during treatment of rheumatic diseases. Lupus 1996; 5 Suppl 1:S11-5.
  6. Rynes RI. Antimalarial drugs in the treatment of rheumatological diseases. Br J Rheumatol 1997;36(7):799-805.
  7. Furst DE, Lindsley H, Baethge B, et al. Dose-loading with hydroxychloroquine improves the rate of response in early, active rheumatoid arthritis: a randomized, double-blind six-week trial with eighteen-week extension. Arthritis Rheum 1999; 42: 357-65.
  8. Munster T, Gibbs JP, Shen D, et al. Hydroxychloroquine concentration-response relationships in patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum 2002; 46: 1460-9. Aponte J, Petrelli M, von Dawson N. Liver enzyme levels in arthritis patients treated with long-term bolus methotrexate. Arthritis Rheum 1992; 35: 126-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Olgu Sunumu

Yazarlar

Selim Nalbant *
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

20 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

6 Nisan 2020

Kabul Tarihi

28 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021

Kaynak Göster

Vancouver
1.Selim Nalbant. Kininler ve romatizmal hastalıklar. ETD [Internet]. 01 Ocak 2021;70-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64EK92ZT

Ege Tıp Dergisi, makalelerin Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına uygun bir şekilde paylaşılmasına izin verir.