BibTex RIS Kaynak Göster

THE NEUROTOXIC EFFECT OF CHEMICAL SYMPATHECTOMY IN THE RAT

Yıl 2006, Cilt: 45 Sayı: 1, 25 - 30, 01.03.2006

Öz

Objective: Guanethidine is an antihypertensive drug which can produce structural alterations on the vessels of the brain. It has also been used for the purpose of chemical sympathectomy in experimental studies. However there is little, if any, information on the neurotoxic effects of the drug except the regions where they exert their primary effects. Therefore we have conducted this study to histologically investigate the effects of guanethidine in regions most susceptible to neurotoxicity. Material and Methods: Desympathization was induced in mature rats by daily single intraperitoneal injection of 10 mg/kg of guanethidine for 30 days. Same volume of saline was injected the same way to control animals. Rats were euthanized with cardiac perfusion and brains were removed to be fixed in formaline and embedded in paraffin. Serial sections were stained with H&E and examined under light microscope. Cell density was measured from selected vulnarable regions of the brain by morphometric methods. Findings: We found an increase in pericytoplasmic area, nuclear condensation and picnosis-like changes in guanethidine group. There were no clear pathologic alterations in the brain stem, cerebellum, cerebral cortex and hippocampus in the control group. Results and Conclusion: Guanethidine needs to be used with caution clinically due to its side effects and experimentally due to its possible neurotoxic effects which may confound interpretation of the findings. Further studies are required to uncover the neurotoxic effects of the drug.

SIÇANLARDA KİMYASAL SİMPATEKTOMİNİN NÖROTOKSİK ETKİSİ

Yıl 2006, Cilt: 45 Sayı: 1, 25 - 30, 01.03.2006

Öz

Amaç: Guanethidine bir antihipertansif ilaç olup, beyin damarlarında yapısal değişikliklere neden olabilen yan etkileri vardır. Deneysel çalışmalarda kimyasal simpatektomi yapmak için kullanılmaktadır. Her iki durumda da özellikle etki alanları dışında nörotoksik etkisi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle nörotoksik etkiye en duyarlı beyin bölgelerin-de, histolojik yöntemle guanethidine etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Erişkin sıçanlarda intraperitoneal olarak 10 mg/kg guanethidine ve kontrol grubunda aynı volümde serum fizyolojik (SF) 30 gün süre ile tek doz uygulandı. Süre sonunda anestezi ile dekapite edilen denekler, kardiyak perfüzyon sonrasında beyinleri çıkartılarak parafine gömüldü. Histolojik kesitler ışık mikroskobu ile incelendi. Bulgular: SF verilen grupta toksik etkiye duyarlı truncus cerebri, cerebellum, cortex cerebri ve hippocampus alanlarında hiçbir patolojik değişikliğe rastlanmazken, Guanethidine uygulanan grupta bazı alanlarda hücre çevresindeki boşlukların arttığı, nükleusların kondanse olduğu, piknosize benzer yapının oluştuğu gözlendi. Sonuç: Guanethidine yan etkileri nedeniyle dikkatle kullanılması gereken bir ajan olarak klinikte ve olası nörotoksik etkisi nedeniyle de deneysel çalışmalarda sonuçların yorumlanmasında sorun oluşturabilecek potansiyele sahip gözükmekte-dir. Etki alanları dışında daha önce nörotoksik etkisi araştırılmamış bu maddenin, toksisitesi ile ilgili daha detaylı çalışma-ların yapılması yararlı olacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA77FS62EC
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ayşe Tuç

İbrahim Tuğlu

Altuğ Yavaşoğlu

Tuncay Varol

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2006
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006Cilt: 45 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Tuç A, Tuğlu İ, Yavaşoğlu A, Varol T. SIÇANLARDA KİMYASAL SİMPATEKTOMİNİN NÖROTOKSİK ETKİSİ. ETD. 2006;45(1):25-30.

1724617243172472652917240      26515    

 26507    26508 26517265142651826513

2652026519