BibTex RIS Kaynak Göster

The determination of individuals' thoughts about stigma and approaches to the use of health services by those with risky behavior in terms of sexually transmitted infections

Yıl 2012, Cilt: 51 Sayı: 1, 43 - 50, 01.03.2012

Öz

Aim: The aim of this qualitative study is to determine thoughts about stigma and approach to the use of health services by those who have risky behavior in terms of sexually transmitted infections. Materials and Methods: Twelve focus group discussions and 24 in-depth interviews were conducted among 72 participants who were female sex workers (24 respondents), men who have sex with men (24 respondents) and transsexuals (24 respondents). Data were analyzed by thematic coding method. Result: In the interviews that were held with all three groups, it was expressed that sexually transmitted infections should be kept secret. The reason was that society holds negative perceptions of individuals with sexually transmitted infections and perceives them only as sex slaves and in turn alienates such people. In addition to society's perceptions the attitude of medical care staff against such individuals has played an important role in use of medical services. The reasons that private hospitals are preferred is the expectation of respect, not to waiting for too long and the doctor's allocating sufficient time for the visit. All three groups stated that health policies should be reviewed regarding medical care services and that the infrastructure should be reinforced. Conclusion: It is recommended that non-governmental organizations and everyone who delivers health services should work on the rights of risk groups and increase their capacity in order to improve the health of risk groups in respect of sexually transmitted infections and more ready access to healthcare services.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yönünden riskli davranış gösteren kişilerin damgalanma konusundaki görüşleri ve sağlık hizmeti kullanımlarına ilişkin değerlendirmeler

Yıl 2012, Cilt: 51 Sayı: 1, 43 - 50, 01.03.2012

Öz

Amaç: Bu araştırmada cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yönünden riskli davranış gösteren kişilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından damgalanma konusundaki görüşlerini ve sağlık hizmeti kullanımlarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 12 Odak Grup Görüşmesi ve 24 Derinlemesine Görüşmenin yapıldığı bu çalışma seks çalışanı kadın (24 kişi), erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkek (24 kişi) ve transeksüellerden (24 kişi) oluşan 72 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi Tematik Kodlama yöntemi ile yapılmıştır. Bulgular: Her üç grupla yapılan görüşmelerde ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların gizli kalması gerektiği ifade edilmiştir. Gerekçe olarak toplumun cinsel yolla bulaşan enfeksiyonu olan kişilere yargılarının olumsuz oluşu, sadece seks çalışanı olarak algılanıyor olmaları ve ötekileştirilmeleri, ifade edilen ortak görüş olmuştur. Sadece toplumun değil, sağlık personelinin tutumu da bu grupların sağlık hizmeti kullanımında belirleyici rol oynamıştır. Değer ve saygı görmeyi istemek, uzun süre beklememek ve hekimin yeterli zaman ayırması her üç grupta da ifade edilen ortak özel hastane tercih gerekçeleridir. Tüm gruplar ortak görüş olarak sağlık hizmeti kullanımı konusunda sağlık politikalarının gözden geçirilmesi ve alt yapının güçlendirilmesi önerilerinde bulunmuşlardır. Sonuç: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından riskli davranış gösterdiği düşünülen grupların sağlığını geliştirmek ve sağlık hizmetine ulaşmayı sağlamak için sivil toplum kuruluşlarının ve sağlık hizmeti veren herkesin risk gruplarının hakları üzerinde çalışması ve kapasitelerini arttırması önerilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA72UK32TP
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sevencan F

Aslan D

Kın A

Akın L

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2012
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012Cilt: 51 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver F S, D A, A K, L A. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yönünden riskli davranış gösteren kişilerin damgalanma konusundaki görüşleri ve sağlık hizmeti kullanımlarına ilişkin değerlendirmeler. ETD. 2012;51(1):43-50.

1724617243172472652917240      26515    

 26507    26508 26517265142651826513

2652026519