Human beings have been recently reviewed as “metaorganisms” as a result of a close symbotic relationship with the intestinal microbial ecosystem. The healthy human intestinal microbiota is metabolically active and act as a crucial defence mechanism for our body. Age-related physiological changes in the gastrointestinal tract, and the host immune system, as well as age -related modifications in nutritional behaviour, inevitably affect the gut functions. Diet is one of the main factors contributing to the composition and diversity of the intestinal microbiota. In the last decade, there have been several studies evaluating the potential of probiotics and prebiotics to improve the health of elderly by modulating the gut microbiota. Optimization of nutrition is one of the first and easiest and cheapest strategies that can be employed to preserve health during aging. The development of ‘elderly-specific' functional foods, containing probiotics and/or prebiotics, may help in preventing the age-related disruption of the gut function.
Son yıllarda insanoğlu; bağırsak mikrobiyal ekosistemi ile yakın simbiyotik ilişkisi nedeniyle bir "metaorganizma" olarak değerlendirilmektedir. Sağlıklı bir insanın intestinal mikrobiyotası metabolik olarak aktiftir ve vücudumuz için önemli bir savunma mekanizması oluşturmaktadır. Sindirim sisteminde ve bağışıklık sisteminde yaşlanmaya bağlı oluşan değişiklikler, beslenme tarzının da yaşlanmayla birlikte değişmesiyle kaçınılmaz olarak bağırsak fonksiyonlarını etkiler. Beslenme şekli bağırsak mikrobiyota içeriği ve çeşitliliğine katkıda bulunan ana faktörlerden biridir. Son on yılda, probiyotik ve prebiyotiklerin bağırsak mikrobiyotasını modüle ederek, yaşlıların sağlığını olumlu yönde etkilediğini gösteren birçok çalışma yapılmıştır. Beslenmenin optimizasyonu, yaşlanma sırasında sağlığı korumak için uygulanabilecek en öncelikli, kolay ve ucuz yöntemlerden biridir. Yaşlılara özgü, probiyotik ve/veya prebiyotik gıdalar içeren fonksiyonel besinlerin geliştirilmesi bağırsak fonksiyonlarının yaşlanmaya bağlı olarak bozulmasını engellemeye katkıda bulunabilir.
Diğer ID | JA26BK95DR |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015Cilt: 54 Ek Sayı |