BibTex RIS Cite

EFFECTS OF VITAMIN E AND CAFFEIC ACID PHENETHYL ESTER (CAPE) ON METHABOLIC ENZYMES OF RATS WITH EXPERIMENTAL LIVER ISCHEMIA-REPERFUSION INJURY

Year 2002, Volume: 41 Issue: 2, 77 - 82, 01.06.2002

Abstract

In this study, the activities of liver carbohydrate metabolism enzymes, hexokinase (HK), glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD), 6-phosphogluconate dehydrogenase (6PGD), lactate dehydrogenase (LDH) and malate dehydrogenase (MDH) after experimental ischemia-reperfusion of raf. liver and effects of E vitamin and caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on these enzyme activities were investigated. Wistar albino male rats were divided into 4 groups each consisting of 10 rats. Isotonic, CAPE and vitamin E were applied intraperitoneally in the I/R groups. Activities of HK, G6PD and 6PGD were increased and activities of LDH and MDH were decreased in İsotonic+I/R group in comparison with the sham group. İncreased activities of HK, 6PGD and decreased activities of LDH and MDH were observed in vitamin E group compared to isotonic+l/R group. İn CAPE group, activities of HK, G6PD and 6PGD were increased and activity of LDH were decreased significantly when compared to the İsotonic+l/R group. There was no difference between CAPE and sham groups. İncreased activities of HK, G6PD, 6PGD and MDH were detected in CAPE group in comparison with vitamin E group. As a result, we may conclude that CAPE protects glycolysis and pentose phosphate pathway in the injured tissue more than vitamin E and thus decreases injury via increased nucleic acid synthesis as well as supporting energy production by increased activity of citric acid cycle. We conclude that CAPE produces these effects not directly by decreased/increased metabolic enzyme induction, but by indirectly via decreasing tissue injury as shown in our recent studies.

DENEYSEL KARACİĞER İSKEMİ-REPERFÜZYON OLUŞTURULAN SIÇANLARDA E VİTAMİNİ VE KAFEİK ASİT FENETİL ESTER'İN (CAPE) METABOLİK ENZİMLERE ETKİLERİ

Year 2002, Volume: 41 Issue: 2, 77 - 82, 01.06.2002

Abstract

Bu çalışmada, deneysel olarak iskemi-reperfüzyon (l/R) oluşturulan sıçan karaciğerlerinde karbohidrat metabolizmasının önemli enzimleri olan heksokinaz (HK), glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD), 6-fosfoglukonat dehidrogenaz (6PGD), laktat dehidrogenaz (LDH) ve malat dehidrogenaz (MDH) enzimleri çalışılmış ve bu enzimlerin aktivitelerine E vitamini ve kafeik asit fenetil ester (CAPE)'in etkileri araştırılmıştır. Wistar Albino erkek sıçanlar 10'arlı 4 gruba ayrılmıştır. İskemireperfüzyon gruplarına izotonik, E vitamini ve CAPE intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Izotonik+I/R grubunda sham grubuna göre HK, G6PD ve 6PGD aktiviteleri anlamlı olarak artarken, LDH ve MDH aktiviteleri ise anlamlı olarak azalmıştır. E vitamini uygulanan sıçanların HK ve 6PGD aktivitelerinde izotonik+l/R grubuna göre anlamlı artış varken, LDH ve MDH aktivitelerinde ise anlamlı azalma saptanmıştır. CAPE uygulanan sıçanlar İzotonik+l/R grubu ile karşılaştırıldığında HK, G6PD ve 6PGD aktivitelerinde anlamlı artış ve LDH aktivitesinde anlamlı azalma gözlenmiştir. CAPE ile sham grupları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. CAPE uygulanan sıçanlar E vitamini grubu ile karşılaştırıldığında HK, G6PD, 6PGD ve MDH aktivitelerinin değerlerinde anlamlı artış oluşmuştur. Sonuç olarak CAPE'nin, E vitaminine göre hasarlı dokuda glikoliz ve pentoz fosfat yolunun bütünlüğünü daha iyi koruduğu ve hasarı azalttığı, sitrik asit siklusunu da daha aktif tutarak enerji üretimini desteklediği söylenebilir. Bu etkisini direkt olarak bu metabolik enzimlerin indüksiyonunu artırarak/azaltarak değil de, daha önceki çalışmalarımızda da gösterildiği gibi doku hasarını azaltarak indirekt yoldan yaptığını düşünmekteyiz.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA55HN37ST
Journal Section Research Articles
Authors

Efkan Uz

H. Ramazan Yılmaz

Mustafa Iraz

Ersin Fadıllıoğlu

Hüseyin Özyurt

Sadık Söğüt

Ömer Akyol

Publication Date June 1, 2002
Submission Date June 1, 2002
Published in Issue Year 2002Volume: 41 Issue: 2

Cite

Vancouver Uz E, Yılmaz HR, Iraz M, Fadıllıoğlu E, Özyurt H, Söğüt S, Akyol Ö. DENEYSEL KARACİĞER İSKEMİ-REPERFÜZYON OLUŞTURULAN SIÇANLARDA E VİTAMİNİ VE KAFEİK ASİT FENETİL ESTER’İN (CAPE) METABOLİK ENZİMLERE ETKİLERİ. EJM. 2002;41(2):77-82.