Amaç: Malign mezotelyoma, mezotel hücrelerinden kaynaklanan agresif bir malignitedir. Prognozu kötüdür ve medyan genel sağkalım 12 aydır. Malign plevral mezotelyomanın altta yatan en önemli nedeni daha önceki asbest maruziyetidir. Bu çalışmada malign mezotelyoma tanısı olan hastaların demografik özellikleri ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada tıbbi onkoloji bölümüne Ocak 2009 ile Mayıs 2020 tarihleri arasında başvuran malign mezotelyoma tanılı hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Toplam 26 hastanın verilerine ulaşıldı. Veriler hasta dosyalarından ve dijital veri işleme sisteminden elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel analiz programı kullanıldı. Yüzde ve ortalamalar ile dağılımları hesaplandı. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 65 (33-80) ve ortalama yaşı 61,8±12,9 idi. Hastaların sekizi erkek ve 18’i kadındı. Hastaların hiçbirinde mesleki asbest maruziyeti öyküsü yoktu. En sık etkilenen bölge plevraydı. Bir bifazik, bir sarkomatoid ve 24 epiteloid malign mezotelyoma vardı. Evre 1 hastalığı olan dört, evre 2 hastalığı olan bir, evre 3 hastalığı olan yedi ve evre 4 hastalığı olan 14 hasta mevcuttu. İlk sıra tedavide en çok pemetrekset-sisplatin kombinasyonu tercih edilirken, ikinci sırada en çok kullanılan tedavi tek ajan gemsitabin idi. Sonuç: Bu çalışmada, topraktaki asbest nedeniyle Türkiye’nin endemik bir bölgesinden gelen malign mezotelyoma hastalarının verileri değerlendirildi. Bu veriler ışığında, literatür ile uyumlu sağkalım sonuçları ve literatüre uygun tedavilerin yapıldığı sonucuna varıldı. Gelecekteki çalışmalarla farklı coğrafi bölgelerden elde edilecek veriler, hastalığın ortaya çıkışını önlemeye ve daha etkili tedavi stratejileri ile daha iyi klinik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olacaktır
Aim: Malignant mesothelioma is an aggressive malignancy originating from the mesothelial cells. It has a dismal prognosis and median overall survival is 12 months. The most important underlying cause of malign mesothelioma is previous asbestos exposure. In this study, it was aimed to evaluate the demographical features and outcomes of the patients with diagnosis of malign mesothelioma. Materials and Methods: The data of malign mesothelioma patients referred to the department of medical oncology between January 2009 and May 2020 were retrospectively analyzed. The data of a total number of 26 patients were obtained. Data were collected from patient files and digital data processing system. Statistical analyze program was used in the evaluation of the data. The distributions were calculated with percentages and medians.
Results: The median age of the patients was 65 (33-80) and mean age was 61.8±12.9. Of the patients, eight were male and 18 were female. None of our patients had a history of occupational asbestos exposure. The most common involved site was pleura. There was one mixed, one sarcomatoid and 24 epithelioid malign mesotheliomas. There were four patients with stage 1 disease, one patient with stage 2 disease, seven patients with stage 3 disease, and 14 patients with stage 4 disease. The most preferred first-line treatment was pemetrexed-cisplatin combination and the most common second-line therapy was single agent gemcitabine. Conclusion: In this study, the data of malign mesothelioma patients from an endemic region of Turkey because of asbestos in the soil were evaluated. In light with this data, it was concluded that outcome results were concordant with the literature and treatments appropriate to the literature was performed. Data collection with future studies from different regions will help to prevent disease occurrence and achieving better clinical outcomes with more effective treatment strategies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2022 |
Submission Date | February 20, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 61 Issue: 1 |