Araştırma Makalesi

Ratlarda oluşturulan pneumoperitoneum modelinde iskemi reperfüzyon hasarının over dokusu üzerine etkileri

Cilt: 60 Sayı: 1 31 Mart 2021
PDF İndir
TR EN

Ratlarda oluşturulan pneumoperitoneum modelinde iskemi reperfüzyon hasarının over dokusu üzerine etkileri

Öz

Amaç: Çalışmanın amacı pneumoperitoneumun over dokusu üzerinde oluşturduğu olası iskemi reperfüzyon hasarının gösterilmesi ve D vitamininin bu hasar üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda her biri 7 denekten oluşan 3 grup şeklinde Sprague Dawley cinsi dişi sıçanlar kullanılmıştır. Pneumoperitoneum sağlandıktan 60 dakika sonra desuflasyon gerçekleşt r lm ş ve 30 dakika boyunca intraabdominal basınç normalize edilmiştir eperfüzyon periyodunu takiben overler çıkarılmış ve iskemi reperfüzyon hasarı değerlend r lm şt r Histolojik olarak, overlerde foll küler dejenerasyon, vasküler konjesyon, nflamasyon, hemoraji, ödem ve DNA tamir mekanizmalarını değerlendirmek için PCNA (Proliferating cell nuclear antigen) düzeyine, biyokimyasal olarak da plazma AMH (Anti müllerian hormon) ve overde MDA (Malondialdehid), TAC (Total antioksidan kapasite) ve SOD (Süperoksid dismutaz) düzeyine bakılmıştır Bulgular: Histolojik olarak gruplar arasında farklılıklar saptanmış ve ayrıca PCNA değerleri iskemi grubunda sham ve D vitamini grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.005). Plazma AMH sonuçları açısından Grup 2’de ölçülen AMH düzeylerinin Grup 1’e göre anlamlı derecede düşük olduğu (p=0 035), MDA düzeylerinin de Grup 2’ de Grup 1’e oranla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p=0 006). Sonuç: Pneumoperitoneum over üzerinde ciddi derecede iskemi reperfüzyon hasarı oluşturmaktadır Bu hasar D vitamini kullanımı ile azaltılabilir D vitamini olumlu etkisi sayesinde ileri düzey çalışmalarla desteklenmek koşuluyla, sadece laporoskopik pneumoperitoneum modelinde değil, overin direkt ya da indirekt olarak oksidatif strese maruz kaldığı radyoterapi veya kemoterapi gibi uygulamalar öncesinde de proflaktik olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Ege Universitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Kaynakça

  1. Akdemir A, Erbas, O, Ergenoglu M et al. Montelukast prevents ischemia/reperfusion-induced ovarian damage in rats. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014; 173: 71–6.
  2. Ergenoglu M, Erbas O, Akdemir A et al. Attenuation of ischemia/reperfusion-induced ovarian damage in rats: does edaravone offer protection. Eur Surg Res 2013; 51: 21–2.
  3. Guven S, Muci E, Unsal MA et al. The effects of carbon dioxide pneumoperitoneum on ovarian blood flow, oxidative stress markers, and morphology during laparoscopy: a rabbit model. Fertil Steril 2010; 93: 1327–32.
  4. Yao T, Ying X, Zhao Y, Yuan A et al. Vitamin D receptor activation protects against myocardial reperfusion injury through inhibition of apoptosis and modulation of autophagy. Antioxid Redox Signal. 2015 Mar 10; 22 (8): 633-50.
  5. Xingwei X, Xin G, Peng Z et al. Low-dose ketamine pretreatment reduces oxidative damage and inflammatory response following CO2 pneumoperitoneum in rats. Clin Invest Med. 2014; 37: E124.
  6. Nesek-Adam V, Mrsić V, Smiljanić A et al Pathophysiologic effects of CO2-pneumoperitoneum in laparoscopic surgery. Acta Med Croatica. 2007 Apr; 61 (2): 165-70.
  7. Biler A, Yucebilgin S, Sendag F et al. The effects of different intraabdominal pressure protocols in laparoscopic procedures on oxidative stress markers and morphology in rat ovaries. Adv Clin Exp Med. 2014 Nov-Dec; 23 (6): 885-92.
  8. Glantzounis GK, Yang W, Koti RS et al. The role of thiols in liver ischemia-reperfusion injury. Curr Pharm Des. 2006; 12 (23): 2891-901.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2021

Gönderilme Tarihi

15 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

13 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 60 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver
1.İzzet Musayeva, Sabahattin Anıl Arı, Ali Akdemir, Fatih Oltulu, Çağdaş Şahin, Dilek Taşkıran, Teksin Çırpan, Aylin Buhur. Ratlarda oluşturulan pneumoperitoneum modelinde iskemi reperfüzyon hasarının over dokusu üzerine etkileri. ETD. 01 Mart 2021;60(1):6-12. doi:10.19161/etd.886172

Ege Tıp Dergisi, makalelerin Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına uygun bir şekilde paylaşılmasına izin verir.