Amaç: Doğum öncesi erken membran rüptürü (PPROM), fetüsün ultrason ölçümlerini ve dolayısıyla amniyotik sıvı miktarında azalma nedeniyle tahmini fetal ağırlığı (EFW) etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı PPROM ile komplike olan gebeliklerde Hadlock IV yöntemi ile hesaplanan EFW'nin doğruluğunu doğum ağırlığı ile karşılaştırarak test etmektir.
Gereç ve Yöntem: Mayıs 2018- Haziran 2020 tarihleri arasında Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne erken membran rüptürü tanısıyla başvuran hastaların verilerinin retrospektif taraması yapıldı. 23+0-36+6 hafta arası tekil gebelikler ile tahmini fetal ağırlık (EFW) doğumdan önceki 2 hafta içinde ultrasonografi ile ölçülenler çalışmaya dahil edildi. EFW'nin doğruluğu, doğum ağırlığı (BW) ile EFW (abs[EFW-BWW]/BW100) arasındaki mutlak yüzde farkla belirlendi.
Bulgular: Örneklem büyüklüğü analizine göre toplam 137 hasta çalışmaya dahil edildi. Doğum ağırlığı ile EFW arasındaki ortalama fark %7,04 (0,04-44,5) idi. EFW ve BW arasındaki fark (min-maks) BMI ≥30 kg/m2 olduğunda %10,93 (0,11-34,6), anhidramnios varlığında %9,61 (0,79-34,6) idi. Bunlar istatistiksel olarak anlamlıydı; sırasıyla p=0,001 ve p=0,007. Ancak oligohidramniyoz, primiparite ve makat prezentasyon sonuçları istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).
Sonuç: PPROM'lu hastalarda, Hadlock IV yöntemiyle ölçülen EFW, %7,04’lük bir hata payı ile tahmin edilebilmektedir. Obez kadınlarda ve anhidroamniyozda bu fark artmakta ve tahmin zorlaşmaktadır.
Doğum öncesi erken membran rüptürü Hadlock ultrasonografi Tahmini fetal ağırlık.
Aim: Premature prelabour rupture of membranes (PPROM) can affect ultrasound measurements of the fetus and therefore, estimated fetal weight (EFW) as there is a reduced amount of amniotic fluid. The aim of this study was to test the accuracy of EFW calculated with the Hadlock IV method in pregnancies complicated by PPROM by comparisons with birthweight.
Materials and Methods: A retrospective screening was made of the data of patients admitted with a diagnosis of early membrane rupture to Kayseri Training and Research Hospital between May 2018 and June 2020. Singleton pregnancies between 23+0-36+6 weeks with estimated fetal weight (EFW) measured by ultrasonography within 2 weeks before delivery was included in the study. The accuracy of the EFW was determined by the absolute percent difference between BW and EFW (abs[EFW-BWW]/BW100).
Results: A total of 137 patients were included in the study according to the sample size analysis. The mean difference between birthweight and EFW was 7,04% (0,04-44,5). The difference (min-max) between EFW and BW was 10,93% (0,11-34,6) when BMI was ≥30 kg/m2 and 9,61% (0,79-34,6) in the presence of anhydramnios. And these were statistically significant, p=0,001 and p=0,007 respectively. However, the results for oligohydramnios, primiparity and breech presentation were not statistically significant (p>0,05).
Conclusion: In patients with PPROM, EFW measured by the Hadlock IV method can be estimated with a margin of error of 7,04%. This difference increases in obese women and anhydramnios and prediction becomes difficult.
Premature prelabour rupture of membranes Hadlock ultrasonography Estimated fetal weight.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025Cilt: 64 Sayı: 1 |