BibTex RIS Cite

Unilateral double kidney with contralateral supernumerary kidney which found incidentally

Year 2007, Volume: 46 Issue: 3, 171 - 173, 01.09.2007

Abstract

A supernumerary kidney is one of the rarest congenital anomalies of urinary tract, approximately 70 cases have been reported. Supernumerary kidneys may be asymptomatic and associated with genital-urinary tract anomalies. A 6-year old girl was found to have supernumerary kidney with contralateral double kidney from recurrent urinary tract infections (UTI) in her past history while she had hospitalized for bronchopneumonia. Ultrasonography (USG), pyelography and scintigraphy had demonstrated an extra kidney in the left side with contralateral double kidney. USG is the most valuable method of early diagnosis this anomalie of urinary tract, especially after UTI. Herein, this rare urinary anomaly was discussed with literature.

Rastlantısal olarak saptanmış unılateral double böbrek ile kontralateral supernumerary böbrek

Year 2007, Volume: 46 Issue: 3, 171 - 173, 01.09.2007

Abstract

Supernumerary böbrek, literatürde yaklaşık 70 vakada bildirilmiş nadir üriner sistem anomalilerindendir. Supernumerary böbrekler genellikle asemptomatik olup başta genito-üriner sistemi ilgilendiren anomalilerle birliktelik gösterebilirler. Bronkopnömoni nedeniyle hospitalize edilmiş 6 yaşında kız olguda, özgeçmişindeki tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından (İYE) solda ‘supernumerary böbrek' ve kontalateral ‘double böbrek' anomalilierine ulaşılmıştır. Ultrasonografi (USG), intravenöz pyelografi ve sintigrafi bulguları sol tarafta ekstra bir böbreği ve kontralateral double böbreği desteklemiştir. Özellikle İYE'den sonra yapılması gereken USG bu tür genitoüriner sistem anomalilerinin tanısında oldukça değerlidir. Bu yazıda, son derece nadir görülen bu anomali literatür eşliğinde tartışılmak istenmiştir

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA22MG74AP
Journal Section Case Reports
Authors

Mutlubas F

Mir S

Sevinc E

Türker Ö

Publication Date September 1, 2007
Submission Date September 1, 2007
Published in Issue Year 2007Volume: 46 Issue: 3

Cite

Vancouver F M, S M, E S, Ö T. Rastlantısal olarak saptanmış unılateral double böbrek ile kontralateral supernumerary böbrek. EJM. 2007;46(3):171-3.