BibTex RIS Cite

The effect of dexmedetomidine on cognitive function and anxiety in middle-ear surgery

Year 2012, Volume: 51 Issue: 1, 1 - 8, 01.03.2012

Abstract

Aim: Controlled hypotension has been used commonly during surgical procedures to reduce intraoperative hemorrhage. However, it can be detrimental to cognitive functions. This study is a prospective trial conducted to compare the effects of remifentanil alone and dexmedetomidine supplemented with remifentanil infusions on cognitive function and anxiety. Materials and Methods: Forty patients scheduled for tympanoplasty were allocated randomly into groups to receive either remifentanil (1μg kg-1 loading; maintenance, 0.25-0.5 μg kg-1 min-1) or dexmedetomidine combined with remifentanil infusion (1 μg kg-1 dexmedetomidine loading; maintenance, 0.5 μg kg-1 h-1 dexmedetomidine and 0.25-0.5 μg kg-1 min-1 remifentanil). Hemodynamic changes, opioid requirement, bleeding, recovery time, cognitive functions and anxiety scores were recorded. Results: Dexmedetomidine combined with remifentanil was found to have the same effect as remifentanil alone on hemodynamics. The remifentanil group was associated with significantly shorter recovery time. A mini-mental status test at 30 and 120 min and the Trieger dot test at 30 and 60 min in the remifentanil group were better than the other group whereas the Digit symbol substitution test and anxiety scores were similar in both postoperatively. The patients in the dexmedetomidine group had only lower anxiety scores postoperatively according to baseline values. Conclusion: Remifentanil was more advantageous in middle ear surgery as it was associated with a shorter recovery time and earlier recovery of cognitive functions compared with the dexmedetomidine group.

Orta kulak cerrahisinde uygulanan deksmedetomidinin kognitif fonksiyonlar ve anksiyete üzerine etkisi

Year 2012, Volume: 51 Issue: 1, 1 - 8, 01.03.2012

Abstract

Amaç: Kontrollü hipotansiyon, intraoperatif kanamayı azaltmak amacıyla cerrahi operasyonlar sırasında sıklıkla kullanılır. Ancak, kontrollü hipotansiyon kognitif fonksiyonlar üzerine zararlı olabilir. Bu prospektif çalışma, sadece remifentanil infüzyonu ile deksmedetomidin ve remifentanilin birlikte infüzyonlarının kognitif fonksiyonlar ve anksiyete üzerine etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Timpanoplasti uygulanacak 40 hasta, remifentanil (1μg kg-1 yükleme; 0.25-0.5 μg kg-1 dk-1 infüzyon) ya da deksmedetomidin ile remifentanil infüzyonlarının birlikte uygulandığı (1 μg kg-1 deksmedetomidin yükleme ve bunu takiben 0.5 μg kg-1 sa-1 deksmedetomidin ve 0.25-0.5 μg kg-1 dk-1 remifentanil infüzyonu) 2 gruptan birisine randomize edildi. Hastaların operasyon süresince hemodinamik değişimleri, opiyat gereksinimi, kanama, operasyon sonrası derlenme zamanı, kognitif fonksiyonlar ve anksiyete skorları kaydedildi. Bulgular: Hemodinamik değişimler açısından deksmedetomidine ile remifentanil infüzyonu uygulanan grup ile sadece remifentanil infüzyonu uygulanan grupların benzer etkiye sahip oldukları bulundu. Derlenme zamanı remifentanil grubunda belirgin olarak kısaydı. Yine bu grup hastalarda operasyon sonrası 30 ve 120.dk da Mini-mental test, 30 ve 60.dk da ise Trieger dot testi sonuçları daha iyi bulunurken Digit symbol substitution testi ve anksiyete skorları açısından her iki grupta benzer sonuçlar elde edildi. Deksmedetomidin uygulanan hastaların anksiyete skorları sadece bazal değerlere göre daha düşüktü. Sonuç: Orta kulak cerrahisinde, deksmedetomidin ile karşılaştırıldığında kısa derlenme zamanı ve kognitif fonksiyonların erken düzelmesi nedeniyle remifentanil daha avantajlı bulundu.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA84YA42SY
Journal Section Research Articles
Authors

Yılmaz F

Günüşen İ

Çertuğ A

Nen Sertöz Ö

Publication Date March 1, 2012
Submission Date March 1, 2012
Published in Issue Year 2012Volume: 51 Issue: 1

Cite

Vancouver F Y, İ G, A Ç, Ö NS. Orta kulak cerrahisinde uygulanan deksmedetomidinin kognitif fonksiyonlar ve anksiyete üzerine etkisi. EJM. 2012;51(1):1-8.