BibTex RIS Cite

The factors preventing to obtain normal blood pressure in hypertensive patients using antihypertensive medications

Year 2010, Volume: 49 Issue: 1, 13 - 18, 01.03.2010

Abstract

Aim: The aim of the study was to determine the factors preventing to obtain normal blood pressure in hypertensive patients using antihypertensive medications. Material and Methods: This cross-sectional study was performed in Binevler Healt District in the province of Edirne, in 2006. The study group consisted of 500 patients previously diagnosed hypertension and using antihypertensive medications for at least six months. Their blood pressure, weight and height were measured. A questionnaire containing data on demographic characteristics, family history for hypertension, the salt consumption, exercise, cigarette smoking and the antihypertensive drugs used was filled for each patient. Body mass index (BMI) was calculated. Data were analyzed with X2, t-test and correlation using the statistical package for social sciences (SPSS 11). P

Antihipertansif ilaç kullanımına rağmen başarısız kan basıncı kontrolünü etkileyen nedenler

Year 2010, Volume: 49 Issue: 1, 13 - 18, 01.03.2010

Abstract

Amaç: Bizim bu çalışmada amacımız, antihipertansif ilaç kullanımına rağmen, kan basıncında istenen düzey elde edilemeyen kişileri etkileyen faktörlerin neler olduğunu saptamaktır. Yöntem ve Gereç: Çalışma 2006 yılında Edirne merkezde, Binevler Merkez Sağlık Ocağında yapılmış kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya, daha önce hipertansiyon tanısı alıp, en az 6 aydır antihipertansif ilaç kullanan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 500 hipertansif hasta alındı. Kişilerin, kan basıncı, boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Hastalara sosyo-demografik özellikleri, tuz alımı, eksersiz yapıp yapmadığı, ailede hipertansiyon öyküsü olup olmadığı ve hangi antihipertansifi kullandığını sorgulayan anket formu dolduruldu. Her hastanın vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı. Veriler, SPSS 11.00 paket programında χ2 testi, Student T testi ve bağıntı analizi uygulayarak değerlendirildi. Bulgular: Sistolik kan basıncı (SKB) ortalaması 143.3 ± 22.7 mmHg, diyastolik kan basıncı (DKB) ortalaması 87.1 ± 12.2 mmHg olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiksel çalışmada kişilerin, tuz alımı VKİ'i ve ailede hipertansiyon (HT) öyküsünün olması ile SKB ve DKB arasında anlamlılık bulunmuştur (Tablo 2). Bağıntı analizi sonucuna göre, SKB ve DKB'nın, tuz alımı, VKİ'nin yüksekliği ve artan yaştan etkilendiği bulunmuştur. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonucunda, kişilerin antihipertansif ilaç almasına rağmen kan basıncının düşmemesinin nedeni olarak tuzlu beslenme, VKİ'nin 25 ≤ olması ve ileri yaşın etken olduğu görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA22ZN74UV
Journal Section Research Articles
Authors

Günal S Y

Günal A İ

Publication Date March 1, 2010
Submission Date March 1, 2010
Published in Issue Year 2010Volume: 49 Issue: 1

Cite

Vancouver Y GS, İ GA. Antihipertansif ilaç kullanımına rağmen başarısız kan basıncı kontrolünü etkileyen nedenler. EJM. 2010;49(1):13-8.