BibTex RIS Cite

Coronary Ectasia, Coronary Muscular Bridge and Severe Mitral Stenosis

Year 2010, Volume: 49 Issue: 1, 63 - 65, 01.03.2010

Abstract

Coronary artery ectasia (CAE) is defined as the dilatation of a segment of a coronary artery at least 1.5 times the adjacent segment. Coronary arteries and their major branches are usually located subepicardially. Some individuals, however, have regions in which a bunch of cardiac muscle fiber over those vessels like a bridge. This structure, called myocardial or coronary arterial bridge. Although rheumatic fever (RF) and its consequences were the major cause of valvuler heart disease in the developing countries, this disease has become exceedingly rare today. Once more than mild symptoms exist or once asymptomatic pulmonary hypertension occurs, mechanical relief of mitral stenosis in indicated. We want to present a patient who has had this three clinical situations together.

Koroner Ektazi, Koroner Kas Bandı ve Ciddi Mitral Stenoz Birlikteliği

Year 2010, Volume: 49 Issue: 1, 63 - 65, 01.03.2010

Abstract

Koroner arter ektazisi (KAE), koroner arterin bir segmentinde komşu normal koroner arter segmentine göre en az 1.5 kat genişleme olarak tanımlanmaktadır. Koroner arterler ve onların ana dalları genellikle subepikardiyal lokalizasyonda bulunurlar. Ancak bazı kişilerde kalp kası demetleri bu damarların üstünden bir köprü gibi geçmektedir. Bu görünüm miyokardiyal ya da koroner kas bandı olarak isimlendirilmektedir. Akut romatizmal ateş (ARA) ve sonuçları, gelişmekte olan ülkelerde kalp kapak hastalıklarının en önemli nedeni olmasına rağmen günümüzde bu durum oldukça nadiren görülmektedir. Semptomlar orta dereceden fazlaysa ya da asemptomatik hastalarda pulmoner hipertansiyon meydana gelmişse mitral stenozun mekanik olarak giderilmesi endikedir. Bu üç klinik durumun da birlikte olduğu bir hastayı sunmak istedik.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63FV79KU
Journal Section Case Reports
Authors

Tayyar Ş

Özaydın M

Türker Y

Özgül M

Publication Date March 1, 2010
Submission Date March 1, 2010
Published in Issue Year 2010Volume: 49 Issue: 1

Cite

Vancouver Ş T, M Ö, Y T, M Ö. Koroner Ektazi, Koroner Kas Bandı ve Ciddi Mitral Stenoz Birlikteliği. EJM. 2010;49(1):63-5.