BibTex RIS Cite

Training of family planning counselling for third grade students in Ege University Medical Faculty and student evaluation

Year 2011, Volume: 50 Issue: 4, 229 - 236, 01.10.2011

Abstract

Aim: For an adequate approach and appropriate communication with patients, it is important to develop a sufficient knowledge, attitude and behavior among medical school students considering reproductive health care. Acquisition of counseling skills will increase efficiency and quality in service delivery and enable better accessibility. This study aims to introduce a training program for family planning counseling for third year students in the Faculty of Medicine at Ege University and to evaluate that program. Material and Methods: All third year students (n=273) during the 2006-2007 academic year at Ege University Faculty of Medicine composed the target population. Among them, 258 (%94.5) were enrolled. All of the enrollees completed the evaluation and feedback form at the end of the training. Results: The public health vertical corridor which is shaped with a prevention and community health perspective had needed small group practices in fostering awareness for characteristics and delicacy of family planning counselling services and counselling skills training for achieving the aims in this block, considering reproductive health. The content and techniques of the training have been determined in this context. In the evaluation form, among the 14 items considering definition, methods of family planning and counselling, 11 of them were answered correctly by more than 96%. Considering positive feedbacks, among the training techniques the most liked were role-play, short film and group study. Conclusion: This training has been efficient in transferring knowledge and introducing the students with the appropriate skills and behavior. The positive feedbacks about the techniques used and the content of the training reveal that these techniques have contributed affirmatively to learning and participation.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencilerinde yürütülen aile planlamasında danışmanlık dersi ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesi

Year 2011, Volume: 50 Issue: 4, 229 - 236, 01.10.2011

Abstract

Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinde üreme sağlığında danışmanlık hizmeti konusunda doğru bilgi, tutum ve davranışın geliştirilmesi, bireylere uygun yaklaşımı gösterebilmeleri ve doğru iletişimi kurabilmeleri açısından önemlidir. Danışmanlık becerisinin kazandırılması, Aile Planlaması (AP) hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini yükseltip hizmete erişebilirliği arttıracaktır. Bu çalışmada, tıp fakültesi üçüncü sınıftaki AP danışmanlığı ders programının tanıtımı ve bu eğitimin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) 2006-2007 yılı üçüncü sınıf öğrencileri (n=273) evreni oluşturdu. Öğrencilerin 258'ine (%94.5) ulaşıldı. Uygulamaya katılan öğrencilerin tamamı ders sonunda değerlendirme ve geri bildirim formunu doldurdu. Bulgular: Korunma ve toplum sağlığı bakış açısı ile şekillenen Toplum Sağlığı Alan Dikey Koridorunun bu blokta üreme sağlığına yönelik hedefleri açısından danışmanlık hizmetinin özelliklerine ve inceliklerine dair farkındalık yaratılması ve beceri geliştirilmesinde küçük grup uygulamalarına ihtiyaç duyulmuştur. Uygulama kapsamı ve teknikleri bu doğrultuda şekillendirilmiştir. Değerlendirme formu kapsamında AP'nin tanımı ve yöntemlere ilişkin 14 önermeden 11'i %96 ve üzerinde doğrulukla yanıtlanmıştır. Eğitim tekniği başlığı olumlu geri bildirimler içinde öne çıkarken, bu teknikler içerisinde en olumlu bulunanlar sırasıyla oyunlaştırma, kısa film ve grup çalışmasıdır. Sonuç: Bu uygulama, bilginin aktarılması ve öğrencilerin uygun beceri ve tutumla tanıştırılması açısından yararlı olmuştur. Kullanılan eğitim teknikleri ve içeriğine ilişkin olumlu görüşler bu yöntemlerin öğrenmeye ve katılıma olumlu yansıdığını göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA58ZF93JE
Journal Section Research Articles
Authors

Ergin I

Çiçeklioğlu M

Polat Ö

Davas Ksan H A

Assoy H

Durusoy R

Publication Date October 1, 2011
Submission Date October 1, 2011
Published in Issue Year 2011Volume: 50 Issue: 4

Cite

Vancouver I E, M Ç, Ö P, A DKH, H A, R D. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencilerinde yürütülen aile planlamasında danışmanlık dersi ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesi. EJM. 2011;50(4):229-36.