Aim: If the initial treatment techniques fail, intrauterine balloon tamponade (IUBT) devices such as Bakri balloon tamponade (BBT) is an effective treatment for reducing the bleeding in uterine atony patients. However, the duration of the Bakri balloon varies widely in clinical practice, and there is no consensus in this issue. This study aimed to compare the clinical outcomes of the Bakri balloon removed in less or more than 12 hours in patients with severe postpartum haemorrhage (PPH).
Materials and methods: This retrospective study included 108 patients who underwent Bakri balloon for severe PPH after vaginal delivery. Patients were divided into two groups as the duration of Bakri balloon 8-12 hours (Group I) and >12 hours (Group II). BBT was considered to be successful if the bleeding was stopped, and the patient did not require additional invasive procedures. Age, parity, gestational week, cause of bleeding, presence of co-morbidity that may increase bleeding (multiple gestation, magnesium sulphate infusion), estimated blood loss (EBL) before and after Bakri balloon, postpartum infection, erythrocyte and fresh frozen plasma requirement and invasive procedure requirement of the groups were compared.
Results: In group I, 26 patients (52%) underwent erythrocyte transfusion, and 18 patients (36%) underwent both erythrocyte and fresh frozen plasma (FFP) transfusion. In group II, 28 patients (41.2%) underwent erythrocyte transfusion, and 21 patients (30.9%) underwent both erythrocyte and FFP transfusion. These differences were not statistically significant (p=0.42 and p=0.21, respectively). Bacri balloon was failed to reduce bleeding in one patient (2%) in group I and one patient (1.5%) in group II, and these patients had to undergo invasive surgical procedures (hysterectomy). There was no statistically significant difference between the groups in terms of failed to reduce bleeding rates (p=0.52).
Conclusion: Keeping the Bakri balloon in place for longer than 12 hours does not provide favourable clinical outcomes compared to keeping in place for less than 12 hours.
Amaç: Uterin atonisi olan hastalarda başlangıçta uygulanan tedavi yöntemleri başarısız olursa, Bakri balonu gibi rahim içi tamponad cihazları kanamayı azaltmada etkin bir tedavi yöntemidir. Ancak, klinik uygulamada Bakri balonun uygulama süresi büyük değişkenlik göstermektedir ve bu konuda bir fikir birliği yoktur. Bu çalışmanın amacı, şiddetli postpartum hemorajisi olan hastalarda 12 saatten daha az veya daha fazla sürede çıkarılan Bakri balonun klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır.
Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya vajinal doğumdan sonra şiddetli postpartum hemoraji nedeniyle Bakri balonu uygulanan 108 hasta dahil edildi. Hastalar Bakri balonun uygulama süresi 8-12 saat (Grup I) ve >12 saat (Grup II) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kanamanın durması ve hastanın ek cerrahi girişim gerektirmemesi durumunda Bakri balon uygulaması başarılı olarak kabul edildi. Grupların yaş, parite, gebelik haftası, kanamayı arttırabilecek ko-morbidite varlığı (çoğul gebelik, magnezyum sülfat infüzyonu), tahmini kan kaybı, doğum sonrası enfeksiyon, eritrosit ve taze donmuş plazma gereksinimi ve invaziv işlem gereksinimi karşılaştırıldı.
Bulgular: Grup I'de 26 hastaya (%52) eritrosit transfüzyonu, 18 hastaya (%36) eritrosit ve taze donmuş plazma (TDP) transfüzyonu yapıldı. Grup II'de 28 hastaya (%41,2) eritrosit transfüzyonu, 21 hastaya (%30,9) eritrosit ve TDP transfüzyonu yapıldı. Bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırası ile, p=0.42 and p=0.21). Bakri balonu grup I'de 1 hastada (%2), grup II'de 1 hastada (%1,5) kanamayı azaltmada başarısız oldu ve bu hastalar invaziv cerrahi prosedüre (histerektomi) tabi tutuldu. Kanama oranlarını düşürmede başarısızlık açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p=0.52).
Sonuç: Bakri balonun 12 saatten daha uzun süreli uygulanması, 12 saatten daha kısa süre ile uygulanması ile karşılaştırıldığında, olumlu klinik sonuçlar sağlamamaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Gönderilme Tarihi | 26 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 59 Sayı: 3 |