BibTex RIS Cite

THE STUDY OF SCHOOL FOBIC CHILDREN WITH RESPECT TO THEIR BEHAVIORAL CHARACTERISTICS PSYCHOLOGICAL SYMPTOMS OF THEIR MOTHERS AND FAMILY FUNCTIONS

Year 2001, Volume: 40 Issue: 2, 99 - 104, 01.06.2001

Abstract

İn this study,behavioral characteristics of the children with school phobia, psychological symptoms of their mothers ana the family functions are examined. The sample consisted of a total of 70 (34 girls and 36 boys) elementary school students with ages betvveen 6 and 11 and their mothers. Behavioral Assessment Scale tor Children age 4-18 (CBCL) was administered to the children who were diagnosed with school phobia. Their mother's psychological symptoms were measured by SCL-90-R and Family Assessment Scale (FAS) was used to assess the children's family functions. When the data was analysized on the basis of each case,approximately one forth of the families'family functioning level, children's problem behavior and the mothers' level of symptom were found to be healthy tor each scale.Statistical analysis of the data show that school phobia is multifactorial and that each child should be treated as an inividual case.

OKUL FOBİSİ OLAN ÇOCUKLARIN DAVRANIŞSAL ÖZELLİKLERİ, ANNELERİNİN RUHSAL BELİRTİ DÜZEYLERİ VE AİLE FONKSİYONLARININ İNCELENMESİ

Year 2001, Volume: 40 Issue: 2, 99 - 104, 01.06.2001

Abstract

Su çalışmada okul fobisi görülen çocukların davranışsal özelliklen,annelerinin ruhsal belirti düzeyleri ve aile fonksiyonları incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 6-11 yaşları arasında 34 kız ve 36 erkek olmak üzere toplam 70 ilkokul öğrencisi ve annelerinden oluşmuştur. Ölçme araçları olarak okul fobisi olan çocuklar için 4-18 Yaş Davranış Değerlendirme Ölçeği (DDÖ), annelerin ruhsal belirti düzeylerini ölçmek üzere SCL-90-R ve aile fonksiyonlarına ilişkin bilgi elde etmek için Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda elde edilen veriler çocukların problem davranışları ve aile fonksiyonları ile annelerin ruhsal belirti puan ortalamalarının psikopatoloji düzeyini aşmadığını göstermektedir. Veriler olgu bazında ele alındığında ailelerin ve çocukların yaklaşık dörtte birinin aile işlevleri ve problem davranışları açısından annelerin ise ruhsal belirti düzeylerinin herbir alt ölçek için sağlıklı olduğu saptanmıştır. Bulgular okul fobisinin çok faktörlü olduğunu, her bir olgunun tek başına ele alınması gerektiğini gösteril niteliktedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA25TV54VU
Journal Section Research Articles
Authors

Nagehan Büküşoğlu

Ferda Aysan

Serpil Erermiş

Publication Date June 1, 2001
Submission Date June 1, 2001
Published in Issue Year 2001Volume: 40 Issue: 2

Cite

Vancouver Büküşoğlu N, Aysan F, Erermiş S. OKUL FOBİSİ OLAN ÇOCUKLARIN DAVRANIŞSAL ÖZELLİKLERİ, ANNELERİNİN RUHSAL BELİRTİ DÜZEYLERİ VE AİLE FONKSİYONLARININ İNCELENMESİ. EJM. 2001;40(2):99-104.