BibTex RIS Cite

INVESTIGATION OF THE EFFECTIVENESS OF THE TEACHİNG COURSE GIVEN TO MIDWIVESNURSES ABOUT NEWBORNS' APGAR SCORE

Year 2002, Volume: 41 Issue: 2, 83 - 86, 01.06.2002

Abstract

777/s research is carried out in order to assess the knowledge of the midwives-nurses about the APGAR score and the education level of the staff, to correct the misuse and wrong application of APGAR score. This research is planned as a sectional, descriptive, analytical and prospective study. İt has been carried out between 1E>h Feb and 1E>h May 1998 in İzmir Gynecology-Obstetric Hospital. This research included 404 pregnant women, 404 newborns and 20 midwivesnurses. As the result of this study; we obtained a significant increase in the knowledge level of the midwives-nurses about the APGAR score measurement by teaching course. By planned teaching course, the correct measurement of APGAR score was obtained. We also point out that the planned teaching course is one of the important ways for learning and application. W e also realized that the determination of APGAR score at the 1st minute after teaching course was stili wrong. According to our observations and results, there is reguirement for more teaching course and practical application skills.

YENİDOĞANLARIN APGAR SKORU HAKKINDA EBE-HEMŞİRELERE VERİLEN EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Year 2002, Volume: 41 Issue: 2, 83 - 86, 01.06.2002

Abstract

Ebe-hemşirelerin APGAR skoru hakkındaki bilgi düzeylerini ve çalışan personelin eğitim durumlarını öğrenmek, APGAR skorunun yanlış uygulamalarını ve kullanımlarını düzeltmek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Kesitsel, tanımlayıcı, analitik ve prospektif bir çalışma olarak planlanmıştır. 15 Şubat 1998 ile 15 Mayıs 1998 tarihleri arasında İzmir Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde yapılmıştır. Bu çalışmaya 404 hamile kadın, 404 yenidoğan ve 20 ebe-hemşire alınmıştır. Çalışma esnasında uygulanan eğitim kursu sayesinde, çalışmanın sonunda, ebe-hemşirelerin APGAR skor ölçüm ve değerlendirmelerinde anlamlı gelişmeler sağlanmıştır. Verilen planlı eğitim sayesinde APGAR skorunun doğru ölçülmesi sağlanmıştır. Bu arada , planlı eğitimin, öğrenme ve doğru uygulamanın önemli bir yolu olduğu vurgulanmıştır. Ancak, tüm çabalara rağmen, eğitimden sonra dahi 1. dakikadaki APGAR değerlendirmesi hala tam istenen düzeyde değildir. Bu da, tek bir seferlik eğitimin yeterli olmadığını ve daha fazla eğitim ve beceri-uygulama kurslarının gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA75VY65ZT
Journal Section Research Articles
Authors

Birsen Karaca Saydam

Ahsen Şirin

Publication Date June 1, 2002
Submission Date June 1, 2002
Published in Issue Year 2002Volume: 41 Issue: 2

Cite

Vancouver Saydam BK, Şirin A. YENİDOĞANLARIN APGAR SKORU HAKKINDA EBE-HEMŞİRELERE VERİLEN EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. EJM. 2002;41(2):83-6.