BibTex RIS Cite

THE COMPARISION OF PLASMA LIPID PROFILES OF NORMAL AND HYPERTENSIVE PREGNANCIES IN ASSOCIATION WITH DOPPLER FINDINGS

Year 2003, Volume: 42 Issue: 3, 183 - 188, 01.09.2003

Abstract

Although etiology of pre-eclampsia is stili not kown with certainity, it continues to be an important maternal and perinatal mortality cause. We investigated plasma lipid profiles of normal and hypertensive patients with the findings of Doppler ultrasonography. We aimed to show the possibility that changes In the lipid profile may play a role In the etiology of preeclampsia.A total of 135 pregnant women constituted of normotensive, chronic hypertensive and pre-eclamptic patients who admitted to Social Securities Ege Maternity Hospital during September 2000 - February 2001 were included In this study.Pre-eclamptic group was divided into two groups according to Doppler findings as normal and abnormal. Plasma lipid profiles of patients were compared among groups. Ali hypertensive patients especially pre-eclamptic ones had elevated ievels of plasma triglycerides and VLDL. In pre-eclamptic group with abnormal Doppler findings ali plasma lipid leveis were elevated except for HDL. Chronic hypertensive patients and pre-eclamptic patients with normal Doppler findings had similar serum lipid profiles. Our finding of similar serum lipid profiles of chronic hypertensive patients with those of pre-eclamptic patients with normal Doppler findings leads us to think that these two conditions may have similar etiologies. Dissimilarity of the group of pre-eclamptic patients With abnormal Doppler findings arouses the possibility that this latter condition may have a different etiology. Changes in piasrna lipid profile may play a role in clarifying pathophysiology of pre-eclampsia and have a predictive value in identifying the pregnancies under risk.

DOPPLER BULGULARİ EŞLİĞİNDE NORMAL VE HİPERTANSİF GEBELERDE PLAZMA LİPİT PROFİLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Year 2003, Volume: 42 Issue: 3, 183 - 188, 01.09.2003

Abstract

Bugün için pre-eklampsinin etiyolojisi hala kesin olarak bilinmemekle birlikte önemli bir maternal ve perinatal mortalite nedenidir. Bu çalışmamızda normal ve hipertansif gebelerde Doppler bulguları eşliğinde plazma lipid seviyelerini inceledik. Plazma lipit profili değişikliklerinin, pre-eklampsi etiyolojisinde rol oynayabileceğini göstermeyi amaçladık. Çalışmamızın sonucunda artmış trigliserid, VLDL, LDL değerlerinin pre-eklampsi riskini artırdığı sonucuna vardık. Eylül 2000 - Şubat 2001 tarihleri arasında SSK Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi'ne başvuran normatansif, kronik hipertansif ve pre-eklamptik olan toplam 135 gebe çalışmamıza dahil edildi. Pre-ekiamptik grup, doppler değerlerine göre, normai ve anormal olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların plazma lipit seviyeleri birbirleri ile karşılaştırdı. Tüm gebelikte hipertansif olan hastalarda, pre-eklamptiklerde daha fazla olmak üzere plazma trigliserid ve VLDL değerlerinin yükseldiği görüldü. Pre-eklamptik grupta Doppler bulgularının bozulması halinde ise HDL hariç tüm lipit seviyelerinin arttığı gözlendi. Kronik hipertansif hastalarla, doppler kan akımı normal değerlerde olan pre-eklamptik hastalar birbirine benzer serum lipit profillerine sahiptiler. Doppler değerleri normal olan pre-eklamptiklerie kronik hipertansif olan gebelerin benzer kan lipit profili değişiklikleri göstermeleri bu iki durumun benzer etiyolojilere sahip olabileceğini düşündürdü. Anormal doppler değerleri olan pre-eklamptikierin kan lipit profillerinin bunlardan oldukça farklılık göstermesi, bu durumun ayrı bir etiyolojiye sahip olabileceği ihtimalini düşündürmekteydi. Plazma lipit profili değişiklikleri, pre-eklampsi patofizyolojisinin aydınlatılmasında rol oynayabilir ve risk altındaki gebelerin belirlenmesinde prediktif değer taşıyabilir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53UN77YH
Journal Section Research Articles
Authors

ÖZGÜR Öztekin

DENİZ Can

ÖZER Öztekin

ZEHRA Adıbelli

YUSUF Abalı

SIVEKAR Tınar

Publication Date September 1, 2003
Submission Date September 1, 2003
Published in Issue Year 2003Volume: 42 Issue: 3

Cite

Vancouver Öztekin Ö, Can D, Öztekin Ö, Adıbelli Z, Abalı Y, Tınar S. DOPPLER BULGULARİ EŞLİĞİNDE NORMAL VE HİPERTANSİF GEBELERDE PLAZMA LİPİT PROFİLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. EJM. 2003;42(3):183-8.